Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvé reakcie na zabitie Usámu bin Ládina

Ľudia oslavujúci v uliciach New Yorku Zobraziť galériu (6)
Ľudia oslavujúci v uliciach New Yorku

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v noci nadnes v mimoriadnom príhovore k národu oznámil, že vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin je mŕtvy a Spojené štáty majú jeho telo.

Stalo sa tak iba niekoľko mesiacov pred desiatym výročím útokov na USA z 11. septembra 2001. "Dnes môžem oznámiť, že USA uskutočnili operáciu, pri ktorej bol zabitý Usáma bin Ládin," vyhlásil Obama v príhovore z Bieleho domu. Bin Ládina sa podarilo vypátrať v Pakistane, povedal Obama. Útok, pri ktorom zomrel bin Ládin, bol vykonaný v nedeľu 1. mája na Obamov pokyn. Bin Ládin zahynul vo svojom úkryte neďaleko pakistanského hlavného mesta Islamabad.

Na túto správu okamžite reagovali obyvatelia New Yorku a Washingtonu, ktorí začali vychádzať do ulíc. Tesne pred polnocou miestneho času vyšli do ulíc hlavného mesta USA stovky ľudí a oslavovali smrť bin Ládina. Mávali vlajkami, spievali a tancovali. Dav pred Bielym domom vo Washingtone skandoval okrem iného "Amerika, Amerika". "Máme ho, máme ho," povedal jeden z opýtaných pre CNN. "Nakoniec prišla spravodlivosť," dodal. Ešte počas Obamovho prejavu došlo k upchatiu prístupových ciest do Washingtonu. "Aký nádherný deň. Konečne sa to stalo," povedal jeden Newyorčan.

Bývalý prezident USA George W. Bush gratuloval svojmu nástupcovi Barackovi Obamovi k zabitiu Usámu bin Ládina. Bush, ktorý bol pri moci v rokoch 2001-2009, to označil za "významný úspech". "Boj proti teroru pokračuje, ale dnes večer Amerika vyslala jasnú správu," uviedol Bush vo svojom vyhlásení. "Bez ohľadu na to, ako dlho to trvá, spravodlivosti bude vždy učinené zadosť."

Podľa primátora New Yorku Michaela Bloomberga sa Američanom splnil sľub, že Usáma bin Ládin bude zabitý alebo zajatý. Smrť teroristického vodcu podľa neho síce nezmenší utrpenie Američanov, ale je to pre nich "veľmi dôležité víťazstvo". Zároveň je to pocta vojakom, ktorí tak tvrdo bojovali.

"Som veľmi šťastný, že sme konečne dostali špičku svetového terorizmu. Svet je teraz lepším miestom, keď v ňom už nie je Usáma bin Ládin. Dúfam, že rodiny obetí 11. septembra budú spať túto a každú ďalšiu noc jednoduchšie vediac, že spravodlivosť bola vykonaná," uvádza sa vo vyhlásení amerického senátora Johna McCaina, bývalého kandidáta na prezidentský úrad. McCain, ktorý sa vyslovil aj za cielené zabitie líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, vyslovil pochvalu na adresu Obamu, vojakov a príslušníkov tajných služieb. Zároveň upozornil, že al-Káida a jej spojenci sú stále odhodlaní zabíjať a USA musia zostať bdelé.

Britský premiér David Cameron v prvej reakcii uviedol, že smrť Usámu bin Ládina "prinesie veľkú úľavu" celému svetu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nazval zabitie bin Ládina "výrazným triumfom demokratických štátov v boji proti terorizmu".

Bezprostredne po Obamovom prejave ministerstvo zahraničných vecí USA varovalo Američanov v zahraničí pred "zvýšeným potenciálom protiamerického násilia". Zvýšenú pohotovosť majú nariadené aj všetky diplomatické zastupiteľstvá USA v zahraničí. Ministerstvo vyzvalo amerických občanov, aby v oblastiach, kde by správa o zabití bin Ládina mohla spôsobiť antiamerické nálady, obmedzili svoje cesty mimo svoje domovy a hotely a vyhli sa masovým zhromaždeniam a demonštráciám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu