Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Počas kráľovskej svadby pozatýkali 55 ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Britská polícia zatkla v piatok v Londýne 55 ľudí, zväčša pre menej závažné trestné činy. Polícia pritom uskutočnila jednu z najväčších bezpečnostných operácií v dejinách hlavného mesta v čase kráľovskej svadby.

V službe bolo približne 5000 policajtov, ktorí dohliadali na obrovské davy ľudí. Trasu z Westminsterského opátstva do sídla kráľovnej Alžbety II., Buckinghamského paláca, lemovalo asi 1000 vojakov.

Špeciálne tímy s cvičenými psami hliadkovali na uvedenej trase a pátrali po výbušninách, nad mestom prelietavali vrtuľníky - ako súčasť operácie na ochranu princa Williama a jeho novomanželky Kate Middletonovej.

Mestská polícia oznámila, že zatkla 55 osôb, väčšinu z nich za menšie trestné činy, akým je napríklad narušovanie verejného poriadku. Medzi zadržanými bol aj "dobre známy anarchista".

Polícia zatkla desať ľudí na železničnej stanicu Charing Cross, keď zistila, že nesú plagáty namierené proti kráľovskej rodine.

Trasu medzi gotickým kostolom Westminsterské opátstvo a Buckinghamským palácom lemoval podľa odhadov polície jeden milión ľudí a ďalších 500.000 divákov sledovalo dvojicu, keď vyšla na balkón paláca po skončení obradu.

Polícia bola pripravená na širokú škálu prípadných hrozieb, od militantných írskych republikánov až po islamistické skupiny, anarchistov a fanatických fanúšikov.

Londýnsku políciu kritizovali za nezvládnutie vlaňajších študentských protestov, keď demonštranti zaútočili na auto vezúce následníka trónu princa Charlesa a jeho manželku Camillu.

Táto obrovská operácia, ktorej cieľom bolo zaručiť bezpečnosť davov a dobré fungovanie často nepredvídateľného mestského dopravného systému, sa pokladala za test pred tým, ako sa Londýn stane na budúci rok hostiteľom olympijských hier. "Po mnohých stránkach to bola dobrá generálka pred olympiádou," povedal starosta Londýna Boris Johnson.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu