Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pred americkým štúdiom Universal zabil policajt muža taserom

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

NEW YORK - Muž, ktorý robil výtržnosti pred filmovým štúdiom Universal v Orlande na Floride, zomrel v piatok po tom, čo ho policajti zasiahli paralyzérom tasrom. Informoval o tom spravodajský server BBC News s odvolaním na americké úrady.

Policajti, ktorí v tej dobe neboli v službe, zareagovali na volanie ochranky štúdia Universal, ktorú znepokojil podivne sa správajúci muž. Tridsaťtriročný Adam Spencer Johnson sa vraj správal "nerozumne", keď sa k nemu päť policajtov priblížilo, a násilne sa bránil zatknutiu. Preto na neho vytiahli taser, ktorý ale muža usmrtil.

Všetci policajti, ktorí sa na zákroku podieľali, boli dočasne postavení mimo službu, kým sa úmrtie nevyšetrí.

Ide o ďalší zo série prípadov úmrtí po zásahu paralyzérom, ktoré vyvolávajú nielen v USA značné kontroverzie. Taser má len ochromiť, ale podľa záznamov Amnesty International za posledných deväť rokov policajti len v USA týmto prístrojom usmrtili viac ako 400 ľudí.

Debata o tom, či úrady nadmerne nepoužívajú elektrický paralyzér čiže taser, sa v minulom roku rozhorela aj v Kanade a v Austrálii. Tam ju vyvolal okrem iného videozáznam, na ktorom policajti niekoľkokrát použili taser proti neozbrojenému mužovi, a prípad úmrtia iného muža po zásahu taserom do hrudníka.

Taser omračuje pomocou silného elektrického výboja a podľa odborníkov skrýva riziká. U niektorých ľudí totiž môže vyvolať srdcovú arytmiu alebo dokonca infarkt. OSN pred štyrmi rokmi označila ich používanie za formu mučenia, pretože vyvoláva extrémnu bolesť a niekedy aj smrť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu