Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Americký vojak dostal 24 rokov, za vraždu troch Afgancov

Jeremy Morlock pózuje s mŕtvym Afgancom
Jeremy Morlock pózuje s mŕtvym Afgancom

WASHINGTON - Na trest 24 rokov odsúdil vojenský súd vo Washingtone príslušníka americkej armády Jeremyho Morlocka za vraždu troch neozbrojených afganských civilistov.

K prípadu, ktorý vyvolal silnú vlnu odporu proti americkej vojenskej prítomnosti v krajine, došlo vlani v juhoafganskej provincii Kandahár. Pred niekoľkými dňami uverejnil snímky pózujúcich vrahov s ich obeťami nemecký časopis Der Spiegel.

Podľa súdnych dokumentov sa Morlock priznal, že podnecoval tri útoky proti pokojným Afgancom, ktorí amerických vojakov nijako neohrozovali. K útokom na civilistov došlo v januári, februári a máji 2010. Vraždy spolu s ďalšími obvinenými vopred naplánoval. K mŕtvym útočníci položili zbrane, aby vyvolali dojem ozbrojeného incidentu.

Okrem vraždy sa Morlock (22) priznal aj k sprisahaniu a užívaniu drog. Od doživotia ho zachránilo len úplné priznanie. O podmienečné prepustenie môže požiadať po ôsmich rokoch.

Spolu s Morlockom vojenskí sudcovia obvinili štyroch ďalšie vojakov z 5. Strykerovej brigády 2. pechotnej divízie americkej armády. Sedem iných vojakov z Morlockovej jednotky čelia obvineniu, že sa činy svojich spolubojovníkov snažili kryť.

Na jednom snímku, ktorý zverejnil nemecký týždenník, pózuje Morlock s mŕtvolou afganského civilistu Gulamuddína. Čupí pri zakrvavenej mŕtvole a usmieva sa. Na druhej fotografii je v rovnakej póze slobodník Andrew Holmes. Obaja mŕtveho držia za hlavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu