Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezvestní ľudia po výbuchu v Explosii sú asi mŕtvi

Zvlášny
Zvlášny "hríb" po výbuchu

BRATISLAVA/PARDUBICE - Štyria zamestnanci pardubickej továrne na výbušniny, kde v stredu ráno vybuchol nitroglycerín, sú stále nezvestní. Záchranári sa obávajú najhoršieho - že ich mŕtve telá nájdu pod troskami. Ďalších deväť ľudí sa zranilo.

Hasiči boli pri prehľadávaní miesta výbuchu neúspešní. Popoludní prevzala pátranie polícia. Stovka jej členov skúmala územie 500 krát 500 metrov, pomáhali jej aj vycvičené psy.

Ako uviedol hovorca banského úradu Bohuslav Mechek, výbuch zničil dva objekty, kde sa vyrábala trhavina Perunit, určená na ničenie skál v baniach. Tlakovú vlnu cítili obyvatelia aj niekoľko kilometrov od epicentra. Šťastie v nešťastí bolo, že výbuch smeroval najmä smerom nahor. Spôsobil teda len malé škody v okolí, rozbil najmä okná a výklady.

Nitroglycerín je mimoriadne výbušná látka, ktorá sa používala pri výrobe dynamitu. Je nestabilný a môže samovoľne explodovať. Spoločnosť Explosia preslávila výroba plastickej trhaviny semtex. Továreň na výbušné látky vznikla v roku 1920 pre potreby československej armády. Dnes už semtex vyrába len okrajovo, zameriava sa najmä na pušny prach a iné trhaviny na vojenské a stavebné účely.

 

Amatérske video, ktoré zachytáva výbuch:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu