Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Minister práce skončil, manželka mala lukratívny džob v mimovládke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rumunský minister práce Ioan Nelu Botiš dnes z "morálnych dôvodov" rezignoval. Úrad opustil potom, čo vyšlo najavo, že jeho manželku Ligiu zamestnávala mimovládna nadácia financovaná EÚ a čiastočne aj jeho rezortom.

Organizácia navyše sídlila v jednej z nehnuteľností manželov, napísala agentúra DPA.

Botiš sa Rumunom ospravedlnil a vyhlásil, že zamestnanie manželky nebolo správne. Botišová s mimovládkou rozviazala pracovný pomer potom, čo protikorupčné úrady začali vyšetrovať jej manžela kvôli podozreniu z konfliktu záujmov.

Ligia Botišová si ako poradca projektu Šanca na dôstojnosť prišla mesačne na 8000 lei (takmer 2000 eur) mesačne. Akcia bola zameraná na hľadanie práce pre nezamestnaných a podľa miestnych médií na ňu vlani táto malá nadácia získala 500 tisíc eur (vyše 12 miliónov korún).

Minister všetky obvinenia podľa servera BalkanInsight popiera a tvrdí, že on ani manželka nie sú zakladatelia alebo členovia uvedenej nadácie.

Analytici vidia v jeho odchode snahu ochrániť obraz vládnej Demokratickej liberálnej strany (PD-L), ktorá je teraz u voličov kvôli rozpočtovým škrtom extrémne nepopulárna.

Podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky by sa vo voľbách pre demokratických liberálov vyslovilo len 15 percent hlasujúcich, kým blok opozície by podporilo 64 percent voličov.

Rumunská vláda v posledných mesiacoch zvýšila úsilie skoncovať s prebujnenelou korupciou, ale úplatky podľa protikorupčných úradov zostávajú naďalej najmä v justičnom a policajnom sektore vážnym problémom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu