Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Odsúdili chorvátskych generálov, Gotovina dostal 24 rokov

Ante Gotovina na súde v Haagu. Zobraziť galériu (9)
Ante Gotovina na súde v Haagu. (Zdroj: SITA)

HAAG - Bývalý chorvátsky generál Ante Gotovina pôjde na 24 rokov do väzenia za vojnové zločiny proti srbským civilistom. Rozhodol o tom dnes v Haagu Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu.

Súd uznal Gotovinu vinným z vrážd, prenasledovania a rabovania v Republike srbská Krajina (RSK) v súvislosti s operáciou Búrka (Oluja) v lete 1995.

Podľa prokurátora vtedy zahynulo 324 Srbov a desaťtisíce ďalších vyhnali z domovov.

Bývalý generál Mladen Markač dostal 18 rokov väzenia. Tretieho obvineného generála Ivana Čermaka súd dnes oslobodil.

Prokurátor žiadal pre Govotinu, ktorý bol pri operácii Búrka veliteľom chorvátskej armády, 27 rokov väzenia. Pre kapitána špeciálnych jednotiek chorvátskej polície Mladena Markača 23 a pre bývalého zástupcu chorvátskeho ministra obrany Ivana Čermaka (1991-1993) 17 rokov.

Priamy prenos zo súdnej siene v Haagu sledovali na centrálnom námestí v Záhrebe tisícky Gotovinových stúpencov. Už pred časom skupina chorvátskych vojenských veteránov vyzvala "všetkých Chorvátov, aby očakávali oslobodenie generálov spoločne". Ďalšie združenie oznámilo demonštráciu na podporu "všetkých vojnových veteránov, ktorí sú väznení alebo boli odsúdení". 

Vplyvná katolická cirkev v Chorvátsku ešte v marci vyzvala svojich veriacich k pôstu a modlitbám pred vynesením rozsudku. Konferencia chorvatských biskupov v komuniké vyzvala "všetkých chorvátskych katolíkov, aby sa pôstili a modlili v piatok 1., 8. a 15. apríla za spravodlivý rozsudok v Haagu nad chorvátskymi generálmi".

Gotovinu zadržali v Španielsku v roku 2005 potom, čo sa štyri roky skrýval. Jeho zadržanie vyvolalo v Chorvátsku masové protestné demonštrácie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu