Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Zóna v okolí elektrárne bude 20 rokov neobývateľná

Prehľadávanie trosiek pokračuje.
Prehľadávanie trosiek pokračuje. (Zdroj: SITA)

TOKIO - Evakuačná zóna v okolí jadrovej elektrárne Fukušima I poškodenej ničivým zemetrasením by mohla byť v nasledujúcich 20 rokov neobývateľná. Informovala o tom v utorok spravodajská agentúra Džidži citujúca poradcu vlády Keničiho Macumota.

Ten premiérovi Naotovi Kanovi navrhol, aby vo vnútrozemí nechal vybudovať ekologické mesto pre 50 až 100 tisíc ľudí, ktorí budú musieť svoje domy v okolí elektrárne opustiť.

Japonská vláda v pondelok oznámila, že rozšíri evakuačnú zónu v okolí jadrovej elektrárne Fukušima I, z ktorej po marcovom zemetrasení a tsunami unikajú rádioaktívne látky. Okrem terajšieho 20-kilometrového okruhu sa bude povinná evakuácia týkať aj obyvateľov niektorých vzdialenejších oblastí, kde sa predpokladá zvýšená úroveň radiácie. Dôvodom najnovšieho opatrenia majú byť obavy z dlhodobých účinkov žiarenia na ľudí.

Zemetrasenie a vyvolané vlny tsunami, ktoré 11. marca zasiahli severovýchodné pobrežie ostrova Honšu, si vyžiadali najmenej 13 tisíc potvrdených obetí, 15 tisíc ďalších ľudí je sále nezvestných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu