Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kompenzácie za škody vo Fukušime môžu dosiahnuť 24 až 25 miliárd

Zničený reaktor jadrovej elektrárne Fukušima.
Zničený reaktor jadrovej elektrárne Fukušima. (Zdroj: SITA)

TOKIO - Spoločnosti Tokyo Electric Power Co (TEPCO), ktorá prevádzkuje poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima, začala s prípravami plánov na kompenzáciu škôd spôsobených jadrovou haváriou. Firma však uviedla, že o ničom konkrétnom ešte nerozhodla.

Denník Yomiuri v stredu informoval, že kompenzácie škôd môžu ovplyvniť záväzky spoločnosti až do výšky 24 až 25 mld. USD.

Prezident podniku TEPCO Masataka Šimizu na tlačovej konferencií odmietol komentovať, či odstúpi z postu prezidenta spoločnosti. "Mojou najväčšou zodpovednosťou je vyriešenie situácie v elektrárni Fukušima, plne podporiť ľudí, ktorí boli evakuovaní, a zaistiť, že nahradíme chýbajúce dodávky elektrickej energie v čo najkratšom čase," povedal Šimizu.

Hodnota akcií firmy po havárii v jej jadrovom komplexe Fukušima spadla o 80 % a jej trhová kapitalizácia tak klesla pod úroveň 9 mld. USD. Záväzky spoločnosti sú teraz v objeme približne 115 mld. USD, pričom jej imanie bolo koncom decembra zhruba 35 mld. USD. Zákon umožňuje firme TEPCO nekompenzovať škody spôsobené jadrovou haváriou, ktorú spôsobila prírodná katastrofa. Denník Mainichi však pred časom citoval vládneho predstaviteľa, podľa ktorého nebude možné túto legislatívu využiť vzhľadom na náladu verejnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu