Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievča, ktoré sa bálo slnka, zabila rakovina kože!

Cerys Hardingová
Cerys Hardingová

LONDÝN/BRATISLAVA - Mladá žena, ktorá sa vždy chránila pred slnkom, zomrela na rakovinu kože vo veku 21 rokov. Vysokoškolská študentka Cerys Hardingová z Cardiffu skonala len štyri mesiace po tom, čo jej ochorenie diagnostikovali. Zdrvená rodina nedokáže pochopiť, ako sa to mohlo stať práve jej.

Tmavlasé dievča sa vždy snažilo zabrániť, aby ho spálili slnečné lúče a nikdy nechodilo do solária. "Cerys bola tak opatrná. Bola jediným človekom na pláži, ktorý mal uterák na sebe aj pod sebou. Nikdy nevysedávala na slnku, nenávidela ho," hovorí skľúčená matka Beverly (51).

Keď lekári u ich dcéry objavili rakovinu, obaja rodičia si zobrali voľno a starali sa o ňu. Chceli si užiť ešte posledné chvíle, a tak išli na dovolenku do Paríža a na Vianoce sa celá rodina stretla v Austrálii. Napriek pozornosti, ktorá dievča obklopovala, sa choroba rýchlo rozšírila do mozgu, hrudníka a chrbtice.

"Nikdy presne nebudeme vedieť, čo spôsobilo rakovinu," hovorí jej brat, podľa ktorého Cerys nikdy nechcela, aby sa k nej správali ako k smrteľne chorej.

Podľa výskumu rakoviny v Británii diagnostikujú každý deň u viac ako dvoch ľudí do 35 rokov malígny melanóm - nejsmrteľnejšiu formu rakoviny kože. Až 80 percent prípadov je priamo spojených s vystavením slnečnému žiareniu. "Je nemožné zistiť, čo sa stalo v tomto konkrétnom prípade ale musíme zdôrazniť, aké dôležité je chrániť sa pred slnkom," uviedol hovorca výskumného centra.

Pritom by si mali dávať pozor najmä mladé ženy, u ktorých je riziko melanómu dvakrát vyššie ako u mužov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu