Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V troskách airbusu našli časť kabíny s telami obetí

Trosky Airbusu Zobraziť galériu (4)
Trosky Airbusu

PARÍŽ - V troskách francúzskeho lietadla, ktoré sa zrútilo v roku 2009 do Atlantiku krátko po štarte z brazílskeho Ria de Janeiro s 228 ľuďmi na palube, našli aj niekoľko obetí. Oznámili to dnes agentúry s odvolaním sa na francúzsky Úrad pre letecké vyšetrovanie (BEA).

Pri pátracej akcii v oceáne v posledných dvoch dňoch lokalizovali trosky lietadla A330-203, uviedla hovorkyňa BEA Martine Del Bonovi.

"Je tam časť kabíny a v tejto kabíne sú telá," vysvetlila. Nevylúčila, že sa telá podarí identifikovať.

"Medzi nájdenými kusmi sú aj motory, podvozok, časti krídel," vyhlásil francúzsky štátny tajomník dopravy Thierry Mariani.

Čierne skrinky zatiaľ nenašli, vyšetrovatelia však dúfajú, že ich nájdu. Skrinky zachytávajú konverzáciu pilotov a mohli by pomôcť  objasniť príčinu nešťastia.

Trosky sú v prehľadávanej oblasti pomerne sústredené, povedal riaditeľ BEA. Aj v prípade nálezu skriniek nie je ale isté, či budú po dvoch rokoch v takom stave, aby mohli informácie poskytnúť.

BEA začal súčasnú etapu pátrania 25. marca, keď predchádzajúce neboli úspešné. Po havárii z mora vylovili len niektoré časti stroja a telá asi 50 pasažierov.

Do pátrania sa zapojili aj tri podmorské roboty Remus. Každý z nich môže zostať pod hladinou až 20 hodín, pričom ku skenovaniu členitého dna používa sonar.

Miesto terajšieho nálezu je len niekoľko sto metrov vzdialené západne od poslednej známej pozície lietadla. Sústredenie trosiek na relatívne malej ploche napovedá, že lietadlo sa nerozpadlo vo vzduchu, ale na morskú hladinu narazilo vcelku, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na bližšie nespresnené zdroje.

Príčina tragédie, ktorú na palube lietadla nikto neprežil, nie je známa. Špekuluje sa len o možnom podiele chybných senzorov na meranie rýchlosti alebo chybných výškomerov.

Nešťastie je považované za najhoršiu katastrofu spoločnosti Air France v jej histórii.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu