Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti varujú pred Fukušimou: Použitie morskej vody je zúfalý čin

Výbuch vo Fukušime Zobraziť galériu (8)
Výbuch vo Fukušime

WASHINGTON - Americkí jadroví experti varovali, že čerpanie morskej vody pre chladenie poškodeného japonského reaktora je "aktom zúfalstva", ktorý môže naznačovať katastrofu podobnú Černobyľu.

Niektorí odborníci podľa portálu channelnewsasia v konferenčnom hovore s novinármi predpovedali, že bez ohľadu na ďalší vývoj udalostí v jadrovej elektrárni vo Fukušime, nehoda vážne poškodí jadrovú energetiku. "Situácia sa stala natoľko zúfalou, že zrejme nie sú schopní dodávať čerstvú vodu alebo čistú vodu na chladenie reaktora a stabilizovať ho. Teraz sa zúfalým činom, museli uchýliť k presmerovaniu a použitiu morskej vody," konštatoval Robert Alvarez z Inštitútu pre politické štúdie.

Havária, ku ktorej došlo v japonskej Fukušime, keď došlo k výpadku chladenia v kombinácii s výpadkom energií, bola podľa expertov považovaná za „veľmi nepravdepodobnú“. Výpadok celej elektrárne bol však najväčšou obavou po celé desaťročia, konštatoval fyzik Ken Bergeron, ktorý pracoval na simuláciách nehôd jadrových reaktorov. „Sme na nezmapovanom území," citoval odborníka portál channelnewsasia.

Spoločnosť prevádzkujúca jadrovú elektráreň Fukušima dnes pripustila, že v jednom z reaktorov môže dôjsť k roztaveniu palivových tyčí. Podľa nej v dôsledku zlyhania poklesla hladina chladiacej vody v reaktore a štvormetrové palivové tyče sú z veľkej časti obnažené. Pracovníci sa ich teraz snažia ochladzovať morskou vodou, aby zabránili možnej katastrofe. Prvý pokus pred niekoľkými hodinami zlyhal. Palivové tyče v jadrovom reaktore č. 2 zostali dnes už takmer bez vody potrebnej na chladenie. Úroveň chladiacej kvapaliny klesá napriek úsiliu zabrániť roztaveniu paliva v reaktore, uviedla agentúra DPA.

"Technici robia, čo môžu, aby vodou ochladili palivové tyče," uviedol Masahi Goto z tokijského Nukleárneho informačného strediska pre obyvateľstvo. Situáciu označil za "veľmi vážnu".

Elektrárňou dnes otriasol v poradí už druhý silný výbuch, ktorý rovnako ako v predošlom prípade spôsobil nahromadený plyn v priestore okolo reaktora. Poškodil budovu reaktora číslo tri, ochranný plášť zabraňujúci rozsiahlemu úniku žiarenia do vonkajšieho prostredia by však nemal byť porušený. Explózia tiež po sebe zanechala 11 zranených.

Hovorca japonskej vlády dnes ubezpečoval, že katastrofický výbuch momentálne nehrozí. Keby sa nepodarilo zabezpečiť chladenie reaktora, došlo by k roztaveniu paliva aj kovových stien plášťa reaktora. Ak bola bezpečnostná štruktúra okolo reaktora zemetrasením narušená, čo je pravdepodobné, mohlo by dôjsť k výraznému úniku rádioaktívneho žiarenia do okolia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu