Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ničivé záplavy v Thajsku si vyžiadali už 40 obetí

Záplavy v Thajsku
Záplavy v Thajsku (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Záplavy sužujúce už cez týždeň Thajsko si vyžiadali 40 ľudských životov. Informovala o tom agentúra AFP.

Tisíce ľudí opustili domovy a žijú v provizórnych prístreškoch. Silné a na terajšie ročné obdobie nezvyklé lejaky zasiahli desať zo 76 thajských provincií.

Prívaly vôd spôsobili zával a zničili cesty a mosty. Škody sa odhadujú na 160 miliónov eur.

Minulý týždeň záplavy zablokovali obyvateľstvo i návštevníkov niekoľkých ostrovov, takže vláda musela na evakuáciu ostrovov Tao, Samui a Pchangan vyslať vojsko. Začali na nich dochádzať potraviny a voda.

Podľa Tomáša Cikána, generálneho riaditeľa cestovnej kancelárie Eso Travel, ktorej klienti uviazli na ostrove Samui, sa situácia v oblasti výrazne zlepšila. Vo štvrtok sa na ostrove podarilo sprevádzkovať letisko a cez víkend opäť svietilo slnko. 12 klientov kancelárie sa preto rozhodlo dovolenku na ostrove dokončiť, sedem ďalších slovenských turistov kancelária prepravila do náhradných destinácií.

Štvorica klientov, ktorá trvala na návrate domov, je teraz v hlavnom meste Bangkoku a do Prahy by mala podľa Tomáša Cikána priletieť v pondelok ráno. "Mali odletieť chartrovým letom, ktorý sa vracia 8. apríla. Pretože ale naši hostia chceli letieť okamžite, museli sme im zabezpečiť letenky na pravidelných linkách," povedal Tomáš Cikán. Kvôli veľkému záujmu o odlet z krajiny ale nebolo ľahké miesta v lietadle zabezpečiť a títo naši klienti museli v thajskej metropole stráviť jednu noc navyše, dodal.

Vo väčšine oblastí navštevovaných turistami už bola obnovená lodná aj letecká doprava.

Katastrofálne záplavy postihli 51 thajských provincií aj koncom minulého roka. Zomrelo pri nich 220 osôb a postihnuté bolo 8,3 milióna ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu