Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počet obetí ničivého zemetrasenia a cunami presiahol 12 tisíc

Záchranári pátrajú medzi troskami
Záchranári pátrajú medzi troskami

TOKIO - Počet potvrdených obetí marcového zemetrasenia a následnej vlny cunami v Japonsku stúpol podľa dnešného vyjadrenia úradov na 12.020.

Bilancia strát na životoch podľa všetkého zďaleka nie je konečná a bude ďalej stúpať. Tri týždne po katastrofe je stále nezvestných 15.512 ľudí. Oznámila to agentúra AP. V pátraní po tisícoch nezvestných pokračuje asi 25.000 vojakov, 120 vrtuľníkov a 65 lodí japonskej a americkej armády.

Poradca japonského premiéra zároveň pripustil, že môže trvať niekoľko mesiacov, než sa podarí zastaviť únik rádioaktivity z poškodených reaktorov.

Japonská prevádzková energetická spoločnosť TEPCO dnes pokračuje v pokusoch zastaviť presakovaniu rádioaktívnej vody z trhliny v reaktore 2 pokazenej atómovej elektrárne Fukušima 1. Betónom sa prasklinu utesniť nepodarilo, firma teraz podľa DPA namiesto neho skúša polymérne látky. Zatiaľ nie je jasné, či nová metóda presakovaniu rádioaktívnej vody zastaví. Experti podľa agentúr vyhlásili, že to budú vedieť zrejme až v pondelok.

TEPCO dnes navyše podľa miestnych médií zasiahla správa o úmrtí dvoch jej zamestnancov, ktorí boli nezvestní od 11. marca. Títo mladí ľudia vo veku medzi 20 a 30 rokmi sa podľa polície stali obeťou prívalovej vlny.

V sobotu japonský predstaviteľ priznal, že z poškodenej elektrárne Fukušima 1 vyteká do Tichého oceánu vysoko rádioaktívna voda. Spoločnosť TEPCO sa snažila asi dvadsaťcentimetrovú trhlinu, z ktorej voda preteká, upchať betónom. Tieto pokusy sa však podľa DPA nepodarili. Tepcov teraz podľa japonskej tlače povolalo na pomoc expertov z Tokia.

Podľa zástupcu spoločnosti TEPCO robotníci v sobotu ráno objavili, že sa voda o rádioaktivite 1000 milisievertov za hodinu nahromadila v nádrži blízko pri mori. Neskôr zistili, že v nádrži je trhlina, cez ktorú voda uniká priamo do mora. Experti budú teraz znovu analyzovať rádioaktivitu v mori blízko elektrárne a tiež odoberajú vzorky na troch rôznych miestach vzdialených od elektrárne 15 kilometrov.

Už vo štvrtok spoločnosť TEPCO oznámila, že v mori 300 metrov južne od elektrárne boli namerané hodnoty rádioaktívneho jódu, ktoré 4385krát prevyšovali normu.

Jadrovej kríze čelí Japonsko od 11. marca, kedy severovýchodné pobrežie krajiny Japonska postihlo mocné zemetrasenie o sile 9 stupňov Richterovej škály a následná vlna cunami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu