Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Už nech je po tom, máme toho dosť!, kričia zúfalí Briti

William a Kate sa zasnúbili v novembri
William a Kate sa zasnúbili v novembri (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Do kráľovskej svadby zostáva ešte takmer mesiac, ale niektorí Briti sa už začínajú pýtať: Kedy už bude po tom? píše agentúra AP. Zatiaľ čo milióny ľudí po celom svete sledujú každú podrobnosť svadobného plánovania - zoznam pozvaných, tortu, kočiar, šaty, iní sú už budúcich mladomanželov doslova presýtení.

V britskej tlači susedia články o svadbe princa Williama a Kate Middletonovej pripravovanej na 29. apríla s pochmúrnejšími správami: o zemetrasení, cunami a jadrovej kríze v Japonsku, vojne v Líbyi, rozpočtových škrtoch, strate pracovných miest a o inflácii v Británii. Niet divu, že mnoho ľudí nemá na slávnosti náladu a už majú tej komercializácie okolo svadby dosť.

Výklady obchodov po celej krajine sú plné krčahov, tanierov, kľúčeniek a ďalších suvenírov, z ktorých niektoré, ako napríklad sáčky na zvracanie s portrétom Williama a Kate, sú doslova odpudivé.

"Už ma to všetko unavuje," povedal výskumník na londýnskej Imperial College Andreas Dopner (24). "Vidíte to v televízii, na internete, všade. Neverím v kráľovskú rodinu a myslím, že tie peniaze by sa mohli lepšie utratiť inde."

Pre mnoho britských obchodníkov je ale svadba dobrá správa. Medzinárodný záujem priláka ďalších turistov, čo bude znamenať posilnenie pre hotely, reštaurácie, obchody a turistické atrakcie spojené s monarchiou.

"Vyzerá to na udalosť pre staršiu generáciu," povedal londýnsky študent William Dobson (19). "Mladých ľudí oveľa viac ako pozerať sa na svadbu zaujíma dobre si užiť víkend."

Niektorí už ponúkajú možnosti, ako sa svadbe vyhnúť. Jedna welšská nacionalistická skupina, na ktorú anglické kráľovské excesy nerobia dojem, usporadúva na vidieku "tábor úniku pred svadbou". Umelecké stredisko v Bristole zas organizuje "alternatívnu kráľovskú svadobnú párty" s detskými hrami, dídžejmi a paródiou svadobného obradu, pri ktorom bude možné vliezť do chomúta s osobou blízkou i niekým neznámym.

Apatia vo vzťahu ku kráľovskej svadbe je hudba pre uši republikánov, ktorí sa už roky snaží Britov presvedčiť, aby sa monarchie zbavili. Teraz cítia vo vzduchu zmenu a dúfajú, že ich neúctivej pouličnej párty "Nie kráľovskej svadbe" sa 29. apríla v centre Londýna zúčastnia tisícky ľudí.

"Myslím, že ľudia reagujú veľkým pokrčením ramien," povedal hovorca tejto skupiny Graham Smith. "Nie je rok 1981 (kedy sa ženil princ Charles), nie je rok 1952 (kedy nastupovala na trón kráľovná Alžbeta II.). Je rok 2011 a ľudí majú na starosti iné veci."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu