Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekár zbytočne vyoperoval orgány, 4 pacienti zomreli!

Arnold Pier počas procesu
Arnold Pier počas procesu

BERLÍN - Na štyri roky do väzenia poslal včera súd Arnolda Piera (54), bývalého vrchného lekára a majiteľa malej kliniky v nemeckom Wegbergu. Lekára uznal vinným, že počas zbytočných alebo predčasných operácií pacientom odňal orgány, hoci to nebolo nutné. Štyria pacienti jeho liečbu neprežili.

Jedna pacientka zomrela po tom, čo bez ohľadu na šance na uzdravenie jej liečbu z vlastného rozhodnutia ukončil. Inej pacientke naordinoval bez nutného dôvodu chemoterapiu. Istému mužovi, ktorý si odrezal palec, ho jednoducho za kožu zase prišil, bez toho, aby ho poslal k špecialistom. Palec potom odumrel a museli mu ho amputovať. Podľa svedectva vraj používal tiež na dezinfekciu rán nesterilizovanú citrónovú šťavu. Svoje počínanie údajne ospravedlňoval tým, že "takto to robia v Peru vždy".

Pier bol uznaný vinným z dvojitého ublíženia na zdraví s následkom smrti, dvojitého zabitia z nedbanlivosti a z ďalších 21 prípadov ublíženia na zdraví. V rámci procesu trvajúceho rok a pol sa obvinený k činom priznal. Vyšetrovacia väzba sa mu do trestu započíta. Po prepustení nebude smieť ešte štyri roky vykonávať lekárske povolanie.

"Pier odstraňoval orgány, ktoré nemuseli byť odoperované," povedal podľa DPA sudca Lothar Beckers v zdôvodnení rozsudku. Odnímal slepé črevá, po jednom prípade žlčník a obličku. "Konal ako pri lete naslepo, reťazil chyby v udivujúcej miere a krátko po sebe. Jeho vina je tým ťažšia," dodal sudca.

Lekár sa zjavne snažil pomocou honorárov za tieto operácie zachrániť svoju kliniku pred úpadkom. Ten jej hrozil už v roku 2006, kedy ju za 25-tisíc eur kúpil. Z etického hľadiska mu možno vyčítať, že nechcel uznať neúspech a preceňoval svoje schopnosti. K dobru mu naopak súd pripísal plné priznanie, aj keď až v závere procesu, a obhajobu, že konal z prepracovanosti.

Podľa médií už Pier kliniku počas procesu predal, údajne svojej dobrej známej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu