Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Kaddáfí môže platiť žoldnierov celé roky, sedí na tonách zlata!

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Medzinárodné spoločenstvo zasiahlo proti Kaddáfímu sankciami a zmrazením aktív.

Bojovne naladený líbyjský vodca však sedí na kope zlata. Líbyjská centrálna banka, ktorá je pod kontrolou plukovníka, drží podľa posledných údajov Medzinárodného menového fondu 143,8 ton zlata. Podľa niektorých to však môže byť ešte o niekoľko ton viac, napísali dnešné Financal Times.

Rezerva, ktorá patrí medzi 25 najväčších na svete, má hodnotu okolo 6,5 miliardy dolárov, stačí na zaplatenie malej armády žoldnierov na celé mesiace alebo dokonca roky, pripomína denník.

Zatiaľ čo mnohé centrálne banky držia svoje zlaté zásoby v Londýne, New Yorku alebo vo Švajčiarsku, Líbya svoje prúty skladuje doma, tvrdia ľudia oboznámení s aktivitami Líbye na trhu so zlatom. USA a európske vlády zmrazili miliardy dolárov líbyjských aktív, pretože sankcie majú zasiahnuť centrálnu banku, štátne investičné fondy a štátnu ropnú spoločnosť.

Líbyjské zlaté rezervy však môžu poskytnúť plukovníkovi Kaddáfímu potrebné zdroje - ak dokáže zlato predať. Ak chce získať veľké množstvo peňazí, cituje denník nemenovaného bankára, plukovník by ich musel vyviezť z Líbye. Pred vypuknutím násilia bolo zlato uložená v centrálnej banke v Tripolise. Od toho času ho však mohli presunúť na iné miesto, napríklad na juh mesta Sebha v dosahu hraníc s Čadom a Nigerom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu