Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kaddáfího ochranka zlyhala: Naši vošli do stanu s búchačkami!

Ľubomír Jahnátek a zostrelené sídlo M. Kaddáfího v Tripolise Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Jahnátek a zostrelené sídlo M. Kaddáfího v Tripolise

BRATISLAVA – Spojenecké vojská v noci na pondelok zasiahli sídlo líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího - budovu v tesnej blízkosti stanu, v ktorom prijímal zahraničné návštevy, medzi nimi aj slovenskú delegáciu na čele s Robertom Ficom. Bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý sa návštevy tiež zúčastnil, si zaspomínal, ako sa k stráženému Kaddáfímu bez povšimnutia dostali Ficovi ochrankári so zbraňami.

Útok spojencov podľa agentúry AFP zrovnal so zemou budovu vzdialenú len 50 metrov od Kaddáfího stanu. Nie je však isté, kde sa v čase vojenskej operácie vodca zdržiaval. Ako však informoval predstaviteľ amerického rezortu obrany William Gortney, spojenci víkendovými útokmi zasadili líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu ťažký úder a jeho sily „uvrhli do zmätku.“

Nikto netuší, kde sa dnes Kaddáfí ukrýva, čomu sa nečuduje ani exminister Jahnátek. Ten sa ako člen slovenskej výpravy stretol s líbyjským vodcom v jeho povestnom stane pred vyše štyrmi rokmi. „Už vtedy bolo stretnutie s ním komplikácia, lebo on síce povedal, že sa stretne, ale ani jeho protokol nevedel o koľkej. Kvôli bezpečnosti menil termíny aj miesta,“ povedal pre Topky Jahnátek. Pôvodne sa totiž mali stretnúť v Kaddáfiho paláci, po niekoľkohodinovom čakaní sa však dočkali a limuzíny ich previezli k vodcovi do stanu.

Zaujímavé však je, že napriek masívnym bezpečnostným opatreniam, vysokým ochranným múrom, vojenskej technike, ktorou Kaddáfího sily disponovali a upozorneniam, že sa do stanu nesmú brať perá ani zbrane, slovenskí ochrankári vtedajšieho premiéra Fica vošli do stanu bez povšimnutia s búchačkami. „Ochrankári Roberta Fica prešli kontrolami a ku Kaddáfímu sa dostali so zbraňami pod sakami,“ dodal Jahnátek.

Na exministra napriek všetkému zanechal líbijský vodca dojem. „Vnímal som ho ako človeka, ktorý má prehľad,“ povedal nám pred časom. Stretnutie s Kaddáfím označil za štandardné, pôsobil naňho skúseným dojmom. Ktovie, ako by líbyjský vodca reagoval, keby sa dozvedel o prešľape svojej ochranky. Je však možné, že by šéf ochranky na svojej pozícii už dlho nezostal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu