Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Po Brazílii protestovali proti Obamovi aj v Čile

Protesty proti Obamovi
Protesty proti Obamovi

SANTIAGO - Niekoľko stoviek ľudí dnes protestovalo v čílskom hlavnom meste Santiago proti návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu.

Podľa lídra čílskej komunistickej strany Guillerma Teilliera spísali predstavitelia čílskeho kultúrneho, politického a spoločenského života Obamovi list, v ktorom amerického štátnika žiadajú o ospravedlnenie za intervenciu USA, ktorá v 70-tych rokoch 20. storočia destabilizovala vtedajšiu ľavicovú vládu Salvadora Allendeho, čo nakoniec vyústilo v puč a prevzatie moci diktátorom Augustom Pinochetom v roku 1973.

Demonštranti okrem toho kritizovali novú dohodu medzi krajinami o spolupráci v oblasti jadrovej energetiky, podľa ktorej by USA mali školiť čílskych odborníkov v tejto oblasti.

Opozičná líderka v čílskom senáte Carolina Tohá vyhlásila, že dohoda nemá zmysel, a to najmä vzhľadom na udalosti v japonskom jadrovom komplexe Fukušima.

Proti Obamovi protestovali aj v Brazílii, kde polícia v Riu de Janeiro násilím rozohnala demonštráciu namierenú proti jeho návšteve. Podľa informácií médií sa v piatok miestneho času zúčastnilo pred americkým generálnym konzulátom 100 až 200 ľavičiarov demonštrujúcich "proti imperializmu USA". Polícia uviedla, že na budovu hodili protestujúci zápalnú fľašu, pričom sa zranil jeden zo strážcov.

Policajti zaútočili na demonštrantov gumovými strelami a potom zatkli asi 12 osôb. Organizátori akcie popierajú, že by z radov demonštrantov vyletela zápalná fľaša smerom na budovu konzulátu.

Obama pricestoval do hlavného mesta Brazílie v sobotu dopoludnia, v Rio de Janeiru mal mať pôvodne príhovor na verejnom priestranstve pred desaťtisícovým davom, ten však z bezpečnostných dôvodov presunuli.

Obama pricestuje do Čile po absolvovaní víkendovej návštevy Brazílie. Svoju päťdňovu cestu zavŕši v Salvádore.

Samotná cesta a jej načasovanie sa stali terčom tvrdej kritiky konzervatívnych médií. Komentátor televízie Fox Steve Doocy ešte v piatok komentoval Obamovu cestu ako nevhodný výlet, zatiaľ čo v Japonsku sa snažia zabrániť katastrofe a líbyjský diktátor pokračuje vo svojom útoku na povstalcov aj napriek hrozbám OSN a jeho vlastnému sľubu prímeria. "Čo sa deje s prezidentom, zatiaľ čo sa všetko deje v Spojených štátoch a po celom svete?" "Vybral sa na dovolenku. Vybral sa do Ria. To musí byť vtip. Zobral si rodinu. To mi znie ako dovolenka. Rio? Haló?" reagoval na jeho cestu Doocy. Obama sa už nemôže starať menej, prezident sa baví, zatiaľ čo svet horí, napísali v komentári Washington Times. 





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu