Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tretíkrát sa narodil, prežil cunami v Indonézii i v Japonsku!

Japonsko v týchto dňoch zažíva čierny deň svojej histórie
Japonsko v týchto dňoch zažíva čierny deň svojej histórie (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Indonézana, ktorý prežil v roku 2004 smrtiacu cunami v Indickom oceáne, zastihlo aj minulotýždňové ničivé zemetrasenie a prívalové vlny v Japonsku. Informovali o tom dnes médiá.

Zahrul Fuadi (39) sa tretíkrát narodil. Nielenže prežil minulotýždňové zemetrasenie v Japonsku, ale istej smrti unikol už v roku 2004 keď ničivá cunami zasiahla Indonéziu. Podarilo sa mu vtedy totiž spolu s rodinou ujsť na motocykli. Vlny cunami vysoké až 30 metrov, vyvolané zemetrasením, vtedy zasiahli 11 krajín sveta a zabili vyše 225 000 ľudí, vrátane dovolenkárov a turistov.

"Cunami nás prenasledovala z Atjehu (indonézska provincia, pozn. red.) do Japonska," povedal Fuadi pre spravodajskú webovú stránku Kompas.com. On a jeho rodina patrili k Indonézanom, ktorých evakuovali z Japonska po piatkovom zemetrasení s magnitúdou 9,0.

Fuadi bol v krajine na doktorandskom štúdiu. Uviedol, že keď sa začalo piatkové zemetrasenie, práve mal prezentáciu svojej odbornej práce v univerzitnom areáli v meste Sendai v prefektúre Mijagi, ktorá patrila k najviac postihnutým oblastiam.

Ľudia sa okamžite skryli pod pracovné stoly, ale Fuadi cítil, že to najhoršie ešte len príde. "Otrasy boli veľmi silné a podobné tým v Atjehu. Pomyslel som si, že cunami sa už valí na pobrežie," opísal situáciu. Našťastie pre neho, areál bol mimo dosahu vĺn, ktoré zaliali pobrežie do hĺbky päť kilometrov.

"Napriek tomu, čo sa stalo, moja rodina a ja máme Bohu za čo ďakovať. Prežili sme dve z najväčších prírodných katastrof zaznamenaných v dejinách ľudstva," povedal vďačný Fuadi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu