Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Desivá predpoveď: Do 3 dní ďalšie zemetrasenie a cunami!

Škody po zemetrasení
Škody po zemetrasení (Zdroj: SITA)

TOKIO - Otrasené Japonsko desia ďalšie predpovede zemetrasenia, mimoriadne silné otrasy by mohli zasiahnuť už tak zničenú krajinu v každom okamihu.

Renomované japonské centrum pre predpovedanie zemetrasení varovalo, že k novým otrasom by mohlo dôjsť „počas nasledujúcich troch dní.“

„Pravdepodobnosť je 70-percentná,“ citoval anglický Sun riaditeľa centra Takashiho Yokotu. Varovanie s odhadovanou magnitúdou sedem a viac vyvoláva prízrak ďalšieho cunami, ktoré si doteraz vyžiadalo tisíce obetí.

Posledné vydali naposledy dnes ráno, keď Tokio pocítilo silný otras s magnitúdou 6,2. Došlo k nemu krátko po 10:00 miestneho času (02:00 h SEČ), uviedla stanica NHK. Epicentrum mal 140 kilometrov severovýchodne od Tokia.

Silno sa triasla aj príletová hala na medzinárodnom letisku Narita pri Tokiu, čo podľa redaktorky agentúry DPA vystrašilo čakajúcich pasažierov. Úrady v tejto súvislosti vydali varovanie pred cunami. Už za krátky čas po otrase mali severovýchodné pobrežie Japonska zasiahnuť nové prívalové vlny. Okolo päť metrov vysoké sa čakali v Ofunate v prefektúre Iwate a trojmetrové v prefektúre Fukušima. Onedlho však varovanie zrušili.

Ďalší výbuch zaznamenali skoro ráno v jadrovej elektrárni Fukušima. Výbuch podľa spoločnosti pravdepodobne spôsobil nahromadený vodík, ochranný plášť okolo reaktora však zrejme nie je porušený. Podľa vlády zranil deviatich zamestnancov. O sile výbuchu svedčí aj to, že podľa reportéra agentúry AP bol cítiť aj vo vzdialenosti 40 kilometrov od elektrárne.

Na pobreží Japonska v prefektúre Mijagi, zasiahnutej mohutnými cunami, sa podľa agentúry Kjódo našlo asi 2000 tiel. Okolo 1000 tiel našli na pobreží polostrova Ojika a ďalších 1000 v mestečku Minamisanriku, kde miestna vláda nemá žiadne správy o 9500 obyvateľoch, čo je viac ako polovica tamojšej populácie.

Oficiálny počet obetí piatkového zemetrasenia s magnitúdou 9,0 a následných vĺn cunami je 1597. V tomto čísle nie je zahrnutých 200-300 mŕtvych z mesta Sendai, metropoly prefektúry Mijagi, ktorých vyťahovanie sa vzhľadom na ťažký terén ešte neskončilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu