Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Japonsko po zemetrasení zasiahla cunami!

Cunami zasiahla mesto Iwaki Zobraziť galériu (7)
Cunami zasiahla mesto Iwaki (Zdroj: SITA)

TOKIO - Zemetrasenie o sile 8,8 stupňov Richterovej stupnice dnes zasiahlo severovýchodné Japonsko. Miestne úrady podľa tlačových agentúr vydali varovanie pred prívalovou vlnou cunami, ktorá by mohla dosiahnuť desaťmetrovej výšky a zasiahnuť celé severozápadné Tichomorie.

Hlásených je zatiaľ nespresnené množstvo zranených. Varovanie pred cunami bolo vyhlásené i pre súostrovia Severné Mariány, Filipíny, Rusko, Taiwan, ostrov Guam, Marshallove ostrovy, Indonéziu, Papuu-Novú Guineu, Nauru, Mikronéziu a Havajské ostrovy.

Na televíznych záberoch televízie NHK štvormetrové vlny cunami už zasiahli mesto Onahama, kde strhávali automobily, kamióny, domy i plavidla. Podobne je postihnutá celá pobrežná oblasť, predovšetkým prefektúra Mijagi, ktorá leží najbližšie epicentru.

Zranenia sú hlásené okrem iného z hlavného mesta Tokia, kde sa zrútila strecha jednej z budov a uväznila pod sebou neznámy počet ľudí.

Ohnisko otrasov bolo lokalizované v hĺbke 24 kilometrov približne 130 kilometrov východne od mesta Sendaj na východnom pobreží ostrova Honšú. V posledných dňoch bolo v rovnakej oblasti zaznamenaných niekoľko otrasov, z ktorých ten najsilnejší v stredu dosiahol sily 7,3 stupňa.

Dnešné otrasy pocítili aj obyvatelia hlavného mesta Tokia, kde sa stavby kymácali ešte o pol hodiny neskôr. Väčšina obyvateľov sa radšej vydali do ulíc. V metropole vypuklo najmenej šesť požiarov, jeden z nich zúri vo veľkej budove. Siete mobilných operátorov sú mimo prevádzky.

Podľa agentúry Kjódó bola na veľkej časti japonského územia zastavená letecká, železničná aj cestná doprava. Na najväčšom súostrovným letisku Narita pri Tokiu pracovníci skúmajú stav pristávacích dráh.

Po prvom otrase bolo zaznamenaných ešte niekoľko následných - zhruba pol hodiny po prvom mal jeden z otrasov silu 7,4 stupňa. Zemetrasenie o sile 7,6 stupňa na Vianoce 2004 vyvolalo vlnu cunami, ktorá pripravila o život státisíce ľudí na oboch stranách Indického oceánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu