Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nálety v Líbyi pokračujú, zasiahli už aj obytnú štvrť

Rebel páli z protilietadlovej automatickej zbrane
Rebel páli z protilietadlovej automatickej zbrane (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Líbyjské letectvo dnes podniklo najmenej štyri letecké útoky na pozície povstalcov v ropnom prístave Ras Lanúf.

Sily verné Muammarovi Kaddáfímu tak podľa agentúry AP pokračujú v ofenzíve proti povstalcom, ktorým sa snaží zabrániť v postupe k hlavnému mestu.

Rebeli medzitým údajne odmietli ponuku z tábora líbyjského vodcu vyjednávať o jeho odchode. Vláda po tomto oznámení podľa televíznej stanice Al-Arabíja poprela, že s povstalcami vôbec hovorila.

Podľa korešpondenta Reuters pri jednom z útokov v Rás Lanúfe zasiahlo aj dvojposchodový dom v obytnej štvrti, správy o obetiach zatiaľ nie sú.

Mesto Závíja západne od metropoly Tripolisu podľa televízie Al-Džazíra ostreľuje delostrelectvo prorežimných síl. Kaddáfího tanky údajne strieľali náhodne na domy a loajalisti sa mesta zmocnili. Ako však pre agentúru Reuters uviedli svedkovia povedali, vývoj je ťažké posúdiť. Rovnako aj overiť, ktorá strana skutočne mesto ovláda. Podľa povstalcov je v rukách provládnych síl naďalej mesto Bin Džavád, odkiaľ sa povstalci predtým stiahli do Ras Lanúfu, ktorý od piatku kontrolujú.

Pred ropným prístavom zriadili kontrolné hliadky, zatiaľ čo vládne sily údajne umiestnili tanky pred Bin Džavádom. Ropný terminál Ras Lanúf sa stal terčom vládnych lietadiel v nedeľu aj v pondelok. Podľa dostupných správ pri leteckých útokoch zasiahli auto s rodinou unikajúcu z mesta.

Prístavy v meste Ras Lanúf a Briga, kde je tiež ropný terminál, podľa pondelkových informácií od zdrojov Reuters dôsledku bojov mimo prevádzky.

Boj proti Kaddáfího režimu trvá od polovice februára. Líbyjská vláda tvrdí, že bojuje proti teroristom z Al-Kájdy. Trvá na tom, že jej bezpečnostné sily majú za cieľ len ozbrojené jedinca útočiace na štátne inštitúcie a sklady. Podľa dnešného oznámenia povstalcov ponúkol Kaddáfího zástupca rebelom rokovania o odchode líbyjského vodcu.

Povstalecká Národná rada však vraj odmietla rokovať s vodcom, ktorému vzbúrenci neveria. "Potvrdzujem, že nás kontaktoval zástupca Kaddáfího, ktorý chcel jednať o Kaddáfího odchode," povedal Reuters hovorca Národnej rady. "Odmietli sme to, Nevyjednáváme s niekým, kto prelial líbyjskou krv a stále v tom pokračuje. Prečo by sme mu dnes verili?" dodal.

Správu o Kaddáfího ponuke na rokovanie smerom k opozícii podľa agentúry AFP dnes poprel aj nemenovaný vládny činiteľ. Predseda povstaleckej národnej rady, bývalý minister spravodlivosti Mustafá Muhammad Abdal Džalíl dnes AFP spresnil, že líbyjský vodca sám vyslanca neposlal. Ako sprostredkovatelia sa údajne ponúkli právnici v Tripolise. Povedal tiež, že ak sa Kaddáfi vzdá moci a opustí krajinu, opozícia nebude usilovať o jeho stíhanie.

Kaddáfí podľa pondelňajších správ ponúkol usporiadať schôdzu Všeobecného ľudového kongresu (parlamentu), na ktorej by sa jednalo o jeho odstúpení a zárukách, ktoré by v takomto prípade získal. Túto ponuku, o ktorej informovali televízia Al-Džazíra a arabské denníky, povstalci odmietli.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu