Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dalajláma oznámil, že sa vzdáva politických funkcií

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: SITA)

DILLÍ - Tibetský duchovný vodca dalajláma dnes oznámil, že sa chce vzdať svojho postavenia na čele tibetskej exilovej vlády, pretože je čas uvoľniť miesto novému "slobodne zvolenému" vodcovi. Svojej funkcie sa dalajláma chce vzdať na schôdzi exilového tibetského parlamentu ešte tento mesiac.

"Moje rozhodnutie vzdať sa tohto úradu neznamená, že sa chcem vzdať svojej zodpovednosti," povedal dalajláma v prejave v severoindickej Dharamsale, kam sa uchýlil v roku 1959 po potlačení protičínskeho povstania. Odchod z čela vlády podľa neho nie je "prejavom malomyseľnosti," ale rozhodnutím, ktoré Tibeťanom prospeje.

"Už v 60. rokoch som opakovane upozorňoval, že Tibeťania potrebujú vodcu zvoleného slobodne tibetským ľudom, ktorému budem môcť odovzdať moc," povedal dalajláma. "Nadišla chvíľa tento zámer realizovať."

O jeho úmysle vzdať sa politickej činnosti informoval už vlani v novembri dalajlámov hovorca. Uviedol vtedy, že sedemdesiatpäťročná hlava lamaistickej cirkvi odíde z politiky, ale nevzdá sa svojej duchovnej úlohy.

Dalajláma vedie nenásilný boj za plnú autonómiu Tibetu v rámci Číny, Peking ho ale obviňuje zo separatizmu. Charizmatický filozof cestuje a prednáša po svete. Tändzin Gjamccho, ako znie dalajlámovo občianske meno, je nositeľom Nobelovej ceny za mier z roku 1989.

Agentúra AFP nedávno napísala, že dalajlámov vek a jeho zdravotný stav stále ostrejšie nastoľujú otázku nástupníctva. Dalajlámu tradične vyberajú najvyššie postavení lámovia, ale čínsky komunistický režim si vyhradzuje právo do výberu zasiahnuť, pričom sa odvoláva na historický precedens z obdobia cisárstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu