Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Káhire naďalej dochádza k stretom demonštrantov

Ošetrovanie ranených na námestí
Ošetrovanie ranených na námestí

KÁHIRA - Približne 20 ľudí utrpelo dnes zranenia na námestí Tahrír v egyptskej metropole Káhira, kde došlo k stretu niekoľkých stoviek útočníkov s demonštrantami, ktorí sa tam utáborili.

Demonštranti, stanujúci na námestí Tahrír, žiadajú o rozpustenie egyptskej tajnej služby SSIS, ktorá masovo sleduje Egypťanov a podľa demonštrantov pracuje na udržaní predstaviteľov doterajšieho režimu pri moci. Ako uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych lekárov, pri zrážke nikto neutrpel vážne zranenia.

Očití svedkovia pre DPA uviedli, že útočníci boli pravdepodobne členovia egyptskej tajnej služby, alebo vládou platení agenti. Informáciu však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Demonštranti vyčítajú armáde, ktorá je po ľudovom povstaní pri moci, že napriek zákazu vychádzania a veľkému počtu vojakov v uliciach v okolí námestia Tahrír, tam stále prenikajú útočníci.

Počas koordinovaných útokov demonštrantov na kancelárie tajnej služby zmizli 5. marca stovky dokumentov. Vládnuca egyptská vojenská rada vyzvala demonštrantov, aby tajné dokumenty odovzdali, pretože podľa nej zverejňovanie a šírenie takýchto informácií ohrozuje bezpečnosť štátu. Mnohé tajné dokumenty sa už objavili na internete a sú šírené cez Twitter a iné sociálne siete. Egypťanov rozhnevali zvesti, že predstavitelia minulého režimu ničia tajné archívy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu