Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Demonštranti majú tanky, Kaddáfí: Hrozí občianska vojna

V Líbyi pokračujú protesty proti Kaddáfímu Zobraziť galériu (6)
V Líbyi pokračujú protesty proti Kaddáfímu (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího povedal, že demonštranti sa zmocnili niektorých vojenských objektov a zbraní vrátane tankov.

Varoval, že krajine hrozí občianska vojna. Zdôraznil, že armáda zaistí bezpečnosť "za každú cenu". Súčasne sľúbil obyvateľom reformy. USA prejav skúmajú a zvažujú možné reakcie.

Zatiaľ čo sa objavili špekulácie, že Kaddáfí utiekol z krajiny, jeho syn uistil, že otec je v Líbyi a má podporu armády. V dôsledku "sprisahania" a kmeňového systému hrozí podľa neho krajine rozdelenie na viac malých štátov.

"Budeme bojovať do poslednej minúty, do poslednej guľky," vyhlásil Kaddáfího syn Sajf Islam.

Ešte dnes sa zíde parlament, aby preskúmal "jasný program reforiem", a vláda zvýši v krajine platy, sľúbil v prejave k ľudu Sajf Islam, ktorého otec sa k napätej situácii a protivládnymi protestom zatiaľ nevyjadril. Reformy majú zahŕňať novú ústavu a liberálne zákony.

"Ľud si musí vybrať medzi 'novou Líbyou' a občianskou vojnou," povedal syn. Do metropoly sa na pomoc Kaddáfímu podľa neho blíži desaťtisíce jeho prívržencov.

Nevyjadril sa k správe agentúry Reuters, že vojenská jednotka známa pod označením Blesk prešla na stranu protivládnych demonštrantov a bojovala s Kaddáfího elitnými gardami a porazila ich.

Spojené štáty analyzujú prejav Kaddáfího syna s cieľom zistiť, či sú vyhliadky pre nejaké zmysluplné reformy v Líbyu. Zvažujú tiež "všetky vhodné akcie" v reakcii na násilné potláčanie protestov v tejto krajine, uviedla dnes agentúra AP s odvolaním na nemenovaného amerického predstaviteľa vo Washingtone.

Sajf Islam pripustil, že líbyjská armáda a polícia pri riešení pouličných nepokojov niekedy dopustili chyby. Odmietol však správy, že pri násilí boli stovky mŕtvych.

Medzinárodná mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch uviedla, že násilie v Líbyi si už vyžiadalo najmenej 233 mŕtvych. Kaddáfího syn označil podobné tvrdenia za prehnané.

V Líbyi pokračujú protesty dôstojníkov proti Kaddáfímu. V Tripolise bolo podľa očitých svedkov počuť v noci na dnešok streľbu v uliciach a potýčky medzi odporcami a prívržencami Kaddáfího.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu