Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Psov povesili na laná a roztočili, kvôli tradícii!

Chudák pes sa krúti na lane
Chudák pes sa krúti na lane

SOFIA - Vlnu nevôle vyvolal na internete víkendový záznam rituálu z bulharskej dediny Brodilovo na juhovýchode krajiny, pri ktorom sa roztáča na lane zavesený pes. Zvyk sa podľa spravodajského servera The Sofia Echo udržuje 133 rokov od bulharskej nezávislosti na Osmanskej ríši.

Kritici tohto zvyku argumentujú krutosťou, s ktorou so zvieratami zaobchádzajú. Okolo trupu psa sa omotá povraz priviazaný k dvom stĺpikom, lano sa potom krúti a nakoniec ho napnú nad riečkou medzi spomínanými stožiarmi. Pes sa na narovnávajúcom sa lane rýchlo rozkrúti a v závere z úchytu vypadne. Zviera je ale krútením tak zmätené, že sa niekedy vo vode dokonca utopí.

Rituál zvaný tričane má dedinu očistiť od zlých duchov. Brodilovský starosta ho v roku 2006 zakázal a od tej doby sa nariadenie dodržiavalo. Nedávno ale oblasť prvýkrát po rokoch postihla slintačka a krívačka a úrady sa domnievajú, že obnovené vykonávanie rituálu súvisí práve so snahou vypudiť toto vysoko infekčné vírusové ochorenie párnokopytníkov.



Krútenie psov v Bulharsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu