Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Láska ju priviedla pred súd, pre milenca spreneverila milióny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSTRAVA - Láska k prepustenému väzňovi doviedla bankovú úradníčku až pred súd. Kvôli milencovi počas roka spreneverila postupne z pokladne Českej sporiteľne takmer šesť miliónov českých korún (cca 230 tisíc eur).

Z ukradnutých peňazí pre priateľa nakupovala autá, hodinky a zlaté šperky. Spoločne si žili na vysokej nohe. Dnes sa ich prípadom opäť začal zaoberať Krajský súd v Ostrave.

Eva Brachtlová sa s Robertom Gregušom zoznámila cez inzerát. Muž bol v tej dobe vo väznici Vinařice. Po prepustení sa k novej priateľke nasťahoval. Na ženu kládol vysoké finančné nároky. Najprv mu dala 100-tisíc korún. Peniaze použili na splatenie dlhu prepusteného trestanca. Prvú darovanú sumu obžalovaná získala predajom bytu po babičke.

Potom jej vlastné peniaze došli a Greguš sa dožadoval ďalších pozorností. "Keď došli peniaze z predaja bytu, začala si ich obžalovaná každý deň brať z pokladne pobočky banky, kde pracovala," uviedla štátna zástupkyňa v obžalobe. Celkom tak podľa nej od marca 2008 do augusta 2009 z pobočky neoprávnene odniesla 5,7 milióna korún.

"Obžalovaný žiadal zakúpenie vecných darov, ktoré potom užíval," uvádza sa v obžalobe. Žena tak postupne kúpila dve autá značky Škoda Felicia a Alfa Romeo. Ďalej milenca obdarovávala zlatými prsteňmi, retiazkami a hodinkami. Niektoré veci kupovala aj pre seba.

"Hlboko ho milovala a naďalej miluje, aj keď z jeho strany nebol tento cit zrejme dostatočne opätovaný," napísala žalobkyňa v odôvodnení.

Práve závislosťou na obžalovanom sa obvinená úradníčka obhajuje. Tvrdila, že bola a stále je na ňom závislá aj vďaka silnej psychickej väzbe. To potvrdil aj súdny znalec.

Prípadom sa Krajský súd v Ostrave už raz zaoberal. Pred časom aj vyniesol rozsudky. Žena mala vo väzení stráviť päť rokov, milenec o rok menej. Obaja sa ale odvolali a rovnako sa rozhodla aj prokurátorka.

Vrchný súd v Olomouci v neverejnom rokovaní rozsudok zrušil a nariadil kolegom z Ostravy doplniť niektoré dôkazy. Tie sa týkajú napríklad skutočnej výšky škody. Prediskutovať sa má aj to, či sa Brachtlová sprenevery nedopúšťala ešte pred zoznámením s Gregušom.

To by spochybnilo jej obhajobu, že všetko robila kvôli priateľovi, na ktorom bola závislá. Súd by mal všetky tieto záležitosti prerokovať a je pravdepodobné, že ešte tento týždeň vynesie nový rozsudok.

Podľa obžaloby Brachtlová peniaze z banky vynášala nielen v hotovosti. Občas ich vkladala aj na svoj sporožírový účet. Využívala aj sporožírový účet svojej známej, ku ktorému mala dispozičné oprávnenie. Z neho potom peniaze prenášala na svoj účet alebo ich bez vedomia majiteľky vyberala prostredníctvom fiktívnych pokladničných dokladov. Gregušovi dávajú za vinu, že vyžadoval a preberal hotovosť či dary, aj keď vedel, z akých peňazí pochádzajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu