Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záchrannú akciu ukončili, hoci zranený stále žil

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RENO - Kňaz dal dnes posledné pomazanie mužovi (28), ktorý spadol v americkom štáte Nevada do banskej šachty takej hlbokej a nebezpečnej, že záchranári ukončili úsilie dostať sa k nemu.

Muž bol stále nažive, ale akýkoľvek pokus zachrániť ho by bol priveľmi riskantný pre záchranárov, keby sa snažili zliezť k nemu do šachty. Pomocou videokamery sa zistilo, že muž po páde do šachty do hĺbky 58 metrov stále dýcha. K nešťastiu došlo v stredu 2. marca v údolí Jersey, severovýchodne od mesta Reno. "Baňa je taká nestabilná, že jej steny sa rozpadajú a záchranárom padali na hlavy skaly, keď sa k mužovi snažili dostať," uviedla hovorkyňa amerického úradu spravujúceho pozemok.

Meno mladíka z obce Battle Mountain v Nevade nezverejnili. Videokamera zachytila, že muž dýcha, ale nehýbe sa a má vážne poranenia hlavy. Podľa záberov zo štvrtkového večera ešte hýbal rukami. Úrady vyjadrili úmysel monitorovať banskú šachtu dovtedy, kým muž neprestane dýchať, oznámila hovorkyňa úradu. Muž pracoval v oblasti so skupinou odborníkov na geotermálne vrty a šachtu navštívil vo voľnom čase s dvoma priateľmi. Šachta patrí k desiatim v banskom komplexe, ktorý pôvodne vyhĺbili okolo roku 1895 a naposledy sa tam ťažilo v roku 1945.

Po celej Nevade sa nachádza od 265.000 do 310.000 opustených banských šácht a otvorov - z nich 50.000 bolo vyhlásených za najnebezpečnejšie. Šachta, do ktorej muž spadol, sa v tomto zozname nenachádzala. Federálne a štátny orgány vedú kampaň, vyzývajúcu verejnosť, aby sa šachtám vyhýbala pre hroziace riziko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu