Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kaddáfí nakrátko ovládol ropný terminál, opozícia žiada o pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRIPLOLIS - Oddiely líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa dnes nakrátko zmocnili hlavného ropného vývozného terminálu Marsá al-Briga, ale opozícia ho získala späť.

Oznámila to televízia al-Džazíra. Kaddáfí však má znova pod kontrolou dve strategické mestá západne od Tripolisu.

Opozícia, ktorá žiada o vojenskú pomoc, sa pripravuje podľa televízie na pochod k metropole z východu. Podľa pôvodných správ sa Kaddáfího jednotky zmocnili termínálu a bombardovali ďalšie východolibyjské mesto Adžedábíja. Hovorca líbyjské vlády Músa Ibrahim ale boj o Brigu poprel. "Veľmi o tom pochybujem. Myslím, že ide o jednu z mylných správ," citovala Ibrahima agentúra Reuters.

Hovorca opozície rovnako vyhlásil, že je Briga späť v rukách opozície. Správy o bojoch sú vraj súčasťou Kaddáfího psychologickej vojny. Briga leží asi 200 kilometrov od druhého najväčšieho líbyjského mesta Benghází, ktoré je centrom opozície. Pracuje tam 4000 robotníkov a v meste je najmenej jedno vojenské stanovisko, ktoré dodnes strážili členovia opozície. Z tohto stanoviska podľa AP žiadne boja hlásené nie sú.

V Adžedábíji, 140 kilometrov južne od Benghází, Kaddáfího letectvo údajne bombardovalo muničný sklad na okraji mesta. Podľa svedkov sa k mestu približujú Kaddáfího jednotky. Na západnom okraji mesta sa zhromažďujú opozičné sily, aby sa pripravili na boj s Kaddáfího vojskom. Denník The Washington Post dnes napísal, že líbyjská opozícia na východe žiada o medzinárodnú vojenskú intervenciu. Nie však o vyslanie pozemných vojsk, ale o podporu v podobe leteckých útokov, zbraní a tiež zabezpečenia bezletovej zóny.

Líbya kvôli nepokojom, ktoré trvajú od polovice februára, zásadným spôsobom obmedzila ťažbu ropy a jej vývoz sa v pondelok takmer zastavil. Nakládku na tankery zastavili aj kvôli zlému počasiu panujúcemu na mori. Marsá al-Briga je kľúčový vývozný terminál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu