Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kaddáfího syn: Líbyi hrozí občianska vojna aj zásah cudzích vojsk!

Seif al-Islam Gadhafi
Seif al-Islam Gadhafi (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Nepokoje, v ktorých sa v súčasnosti zmieta Líbya, môžu viesť aj k občianskej vojne či zásahu cudzích vojsk. Vyhlásil to dnes syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, Sajf Islám.

"To, čím prechádza líbyjský národ, otvára dvere pre všetky možnosti, a už sa objavujú náznaky, že by mohlo dôjsť k občianskej vojne alebo invázii cudzích vojsk," povedal v interview pre televíziu al-Arabíja. "Musí dôjsť k uzavretiu dohody, lebo ľudia nebudú mať budúcnosť, ak sa nezhodnú na novom pláne," uviedol ďalej.

Líbyjské noviny Kúríná medzitým informovali, že v oblasti na pobreží Stredozemného mora medzi mestami Sabráta a Surmán na západe krajiny uskutočnili bezpečnostné sily zásah, pri ktorom boli vážne zranené desiatky ľudí. Nie sú známe okolnosti, za akých k zásahu došlo, ani to, kto je medzi obeťami.

Renomovaná islamská univerzita Al-Azhar v Káhire vyzvala dnes príslušníkov provládnych líbyjských ozbrojených zložiek, aby odopreli účasť na akomkoľvek ďalšom krviprelievaní. Líbyjský režim stratil legitimitu, vyhlásil najvyšší predstaviteľ inštitúcie Ahmad al-Tajib, ktorý súčasne vyzval všetkých Arabov, aby líbyjskému ľudu pomohli v zdravotníckej i humanitárnej oblasti. Al-Azhar je pre sunnitský islam najvyššou inštanciou v právnych otázkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu