Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Gangy z Británie a Ruska napadli najväčšie poľské banky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/VARŠAVA – Hackeri si zobrali na mušku najväčšie poľské banky a zrejme boli úspešní. Za útokmi by mali byť zločinecké skupiny z Veľkej Británie a Ruska, ktoré nasadzujú vírus ZeuS.

Zákazníci najmenej piatich poľských bánk musia byť opatrní pri prevodoch na sieti, varoval dnes Dzennik Gazeta Prawna.

Podľa neoficiálnych informácií malo ísť o ING Bank Slaski, mBank, PKO BP, Pekao SA a Millennium.

Medzinárodný gang pôsobiaci v Británii pomocou vírusu ZeuS za tri mesiace okradol zákazníkov britských bánk o najmenej šesť miliónov libier, pripomína denník. Po tom, ako banky v Európe posilnili svoju ochranu, zločinci sa rozhodli hľadať obete v iných krajinách.

Záležitosť je vážna, ZeuS v infikovanom počítači dokáže ukradnúť prihlasovacie mená a heslá potrebné na prihlásenie sa do online bankingu. Ak už má páchateľ tieto informácie, môže sa bez veľkých problémom dostať k našim peniazom, pripomína denník. Zákazníci podľa neho pritom nemajú žiadnu záruku, že banky v prípade ich pochybenia zaplatia za ich prípadné straty. Chýbajúci antivírový program môže spôsobiť, že banka odmietne vyplatiť náhradu.

ZeuS je jedným z najpopulárnejších nástrojov trestnej činnosti, navyše sa dá voľne kúpiť na internete. Jeho základná verzia stojí približne tritisíc dolárov pre Windows XP, pre verzie so systémom Windows 7 a Vista budete musieť zaplatiť viac ako dve tisícky, uvádza denník.

Zákazníci, ktorí sa rozhodnú platiť viac, dostanú k dispozícii ďalšie nástroje. Funkcia prevzatia kontroly nad napadnutým počítačom stojí asi 10-tisíc dolárov. Za príplatok 1500 dolárov klient dostane modul, ktorý umožňuje cez infikovaný počítač vykonávať operácie na účtoch online.

To je aj dôvod, prečo je v USA už celkom bežnou praxou, že banky akceptujú iba transakcie z vopred zaregistrovaných počítačov, vysvetľuje denník a kladie si otázku: Budú ich nasledovať aj poľské banky?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu