Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hacker sa priznal ku krádeži 10 miliónov dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruský hacker prenikol do účtov Royal Bank of Scotland a olúpil ju o desať miliónov dolárov. K svojmu činu sa priznal, uviedla dnes agentúra Reuters.

"Svoj čin ľutujem a priznávam zodpovednosť v plnom rozsahu," povedal Jevgenij Anikin (27) pred súdom v Novosibirsku.

Anikin bol členom medzinárodného gangu hackerov. Zločinecká organizácia kopírovala údaje z bankových účtov, zvyšovala limit denného výberu hotovosti a vyberala peniaze z bankomatov po Európe, Ázii a Spojených štátoch.

Kým ho v roku 2009 zadržali, stačil si hacker v sibírskom meste Novosibirsk kúpiť dva byty a luxusný automobil. Anikin, ktorý je teraz v domácom väzení, požiadal sudcu o zhovievavosť pri stanovení trestu. Ako dôvod uviedol, že ukradnutú sumu už začal postihnutým spoločnostiam splácať.

Rusko okrem geniálnych šachistov disponuje aj schopnými hackermi. Tí napríklad vytvorili nebezpečný softvér ZeuS. Tento zákerný program sa na prvý pohľad tvári ako softvér, ktorý odhaľuje v počítači programy zhromažďujúce citlivé informácie o užívateľovi. Namiesto detekcie "špiónskeho" softvéru však sám sliedi po citlivých informáciách - zaznamenáva údery do klávesnice, aby sa dostal k heslám. ZeuS pomohol hackerom odcudziť rádovo milióny dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu