Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Atentát nad Lockerbie osobne nariadil Kaddáfí, tvrdí exminister

Zrútené lietadlo PanAm Zobraziť galériu (4)
Zrútené lietadlo PanAm

ŠTOKHOLM - Muammar Kaddáfí osobne nariadil bombový atentát na dopravné lietadlo spoločnosti PanAm nad škótskym mestom Lockerbie. Tvrdí to bývalý minister spravodlivosti Mustafá Abdal Džalál, ktorý nedávno odstúpil.

Pri atentáte v roku 1988 zahynulo 270 ľudí. Správu priniesol švédsky bulvárny denník Expressen, ktorý citoval exministra: "Mám dôkaz, že Kaddáfí dal rozkaz ohľadne Lockerbie."

Nespresnil však, o aký dôkaz ide. Exministrove vyjadrenia boli preložené z arabčiny do švédčiny. Abdal Džalál odstúpil z postu ministra spravodlivosti na protest proti násiliu, ktoré režim v súčasnosti pácha voči protivládnym demonštrantom.

Džalál povedal denníku Expressen, že Kaddáfí dal príkaz Abd al-Bássatovi Muhammadovi Alímu al-Migrahímu - jedinému mužovi, odsúdenému za bombový atentát na lietadlo americkej spoločnosti Pan Am nad škótskym Lockerbie.

Pri atentáte zahynulo všetkých 259 ľudí na palube a 11 ľudí na zemi.

"Kaddáfí to chcel utajiť a tak robil všetko, čo bolo v jeho moci, aby dostal al-Migrahího späť zo Škótska," povedal Džalál.

Al-Migrahího zo súcitu prepustili v auguste 2009 zo škótskeho väzenia domov do Líbye. Dôvodom bolo tvrdenie, podľa ktorého trpí rakovinou prostaty a čoskoro zomrie, atentátnik však stále ešte žije.

Hovorkyňa denníka Expressen Alexandra Forslundová povedala, že ich reportér Kassem Hamade robil interview s exministrom v "miestnom parlamente vo veľkom meste v Líbyi". Názov mesta nechcela uviesť z obáv o bezpečnosť.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu