Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rýchly vodič ušiel trestu kvôli "chybnému" návodu na radar!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRUSEL - Povolených 50 km/hod v obci prekročil podľa policajného radaru o rovných 37 kilometrov, napriek tomu zostane belgický vodič nepotrestaný, píše dnes belgický denník DH Les Sports.

Dôvod pre odpustenie pokuty 600 eur a odobratie vodičského preukazu na osem dní bol ale trochu bizarný: 67 zo 70 stránok návodu na používanie radaru bolo vo flámčine. Vodiča ale radar zaznamenal neďaleko Monsu, teda vo frankofónnej časti Belgicka a prístroj ovládali francúzsky hovoriaci policajti.

Keď priestupok z roku 2009 skončil teraz na súde, rozsudok, proti ktorému sa úrady už neodvolali, vyvolal prekvapenie.

Podľa sudcu totiž len tri strany zo 70, ktoré boli vo francúzštine a obsahovali stručný návod na ovládanie radaru, nedostatočne zabezpečili to, aby sa mohla obsluha dostatočne oboznámiť so všetkými tajomstvami a technickými aspektmi prístroja.

Podľa sudcu tak nemohlo byť zaručené to, že prístroj správne fungoval.

Denník navyše poznamenal, že prípad nemusí byť zďaleka jediným, pri ktorom podobné nezvyčajné rozhodnutie padne. Advokátska kancelária zastupujúca vodiča už avizovala, že má hneď niekoľko podobných prípadov.

Belgicko s viac ako 10,5 miliónmi obyvateľov tvoria dve dosť nesúrodé hlavné jazykové skupiny. Na jednej strane sú väčšinoví Flámi (sever), na strane druhej francúzsky hovoriaci Valóni obývajúci juh a väčšinu Bruselu. Na východe krajiny navyše žije aj malá nemecky hovoriaci menšina. V krajine majú hneď tri úradné jazyky: flámčina, francúzštinu a nemčinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu