Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Masaker v Lýbii: Obetí nie je 15, ale desiatky, tvrdí svedok

Protesty v Lýbii
Protesty v Lýbii

TRIPOLIS - Desiatky protestujúcich zahynuli v sobotu pri zrážkach s líbyjskými bezpečnostnými silami v meste Benghází. Informoval o tom svedok citovaný tlačovou agentúrou Reuters.

Ostreľovači strieľali na demonštrantov z areálu, do ktorého sa stiahli a do ktorého chceli protestujúci preniknúť, uviedol miestny obyvateľ, ktorý si neželal byť menovaný. Zamestnanec miestnej nemocnice predtým hovoril o 15 obetiach na životoch.

"Zabité boli desiatky ľudí... nie 15, desiatky. Sme tu uprostred masakry," povedal svedok, ktorý podľa vlastných slov pomáhal prevážať obete do miestnej nemocnice. Jeho výpoveď nebolo možné nezávisle overiť, uviedla agentúra Reuters.

Líbyjské úrady nepovolili do severoafrickej krajiny vstup zahraničným novinárom, odkedy v nej vypukli najväčšie protesty proti štyrom desaťročiam vlády líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW) predtým uviedla, že za posledné tri dni zahynulo pri ostrom zákroku bezpečnostných síl proti protestom v Líbyi, inšpirovaným ľudovými revoltami v susednom Egypte a Tunisku, až 84 ľudí.

K násilnostiam dochádzalo najmä v oblasti Benghází, druhého najväčšieho mesta v Líbyi, ležiaceho tisíc kilometrov východne od metropoly Tripolis. V oblasti je podpora Kaddáfího tradične slabšia než vo zvyšku krajiny. Známky celoštátneho povstania na neobjavili.

Líbyjská vláda nezverejnila žiadne údaje o obetiach a k násilnostiam sa oficiálne nevyjadrila.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu