Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Líbyi sa pripravujú na možnú evakuáciu ľudí z EÚ

Nepokoje si údajne vyžiadali už 173 životov. Zobraziť galériu (6)
Nepokoje si údajne vyžiadali už 173 životov.

TRIPOLIS - Líbya sa cez víkend stala dejiskom najtvrdších protivládnych nepokojov s desiatkami obetí a Rakúsko začalo pripravovať prípadnú evakuáciu svojich občanov aj ľudí z ďalších krajín Európskej únie z tohto i ďalších arabských štátov zachvátených volaním po politických zmenách.

Počas víkendu sa okrem Líbye opäť demonštrovalo aj v Bahrajne, Jemene a Alžírsku, v sobotu aj vo vzdialenom Džibuti a v nedeľu prvýkrát aj v Maroku. Na dnes zvolala demonštrácie opozícia v Teheráne.

Dramatickejší priebeh mali udalosti v sobotu, zvlášť v Líbyi, ktorá prežíva najväčšie protesty za viac ako 42 rokov vlády plukovníka Muammara Kaddáfího. V Benghází, ktoré je centrom nepokojov, strieľali v sobotu vládne sily do ľudí, ktorí sa vracali z pohrebov predchádzajúcich obetí, a zabili podľa odhadov 12 až 20 z nich. Objavili sa ale aj údaje o "desiatkach" a dokonca "najmenej 200" obetiach.

Organizácia Human Rights Watch dnes oznámila, že niekoľkodňové nepokoje v krajine si vyžiadali 173 obetí, agentúra AFP zatiaľ uvádzala 77.

Demonštrácie v Benghází na líbyjskom východe, na ktorý sú, ako sa zdá, protesty v princípe obmedzené, dnes pokračovali a jej účastníci sa opäť stali terčom paľby bezpečnostných síl. V Bajdá v tej istej časti krajiny údajne skupina islamských extrémistov drží ako rukojemníkov bližšie neurčený počet príslušníkov bezpečnostných síl i civilistov a žiada "odvolanie výnimočného stavu". V sobotu vraj dvoch policajtov obesili.

Vzhľadom k zhoršeniu situácie dnes Rakúsko vyslalo na Maltu lietadlo pre prípadnú evakuáciu Rakúšanov i občanov ďalších krajín EÚ z nepokojnej oblasti. O evakuácii zatiaľ nebolo rozhodnuté. V Bahrajne sa dnes opozícia žiadajúca premenu krajiny na "skutočnú konštitučnú monarchiu" pripravovala na rokovanie s korunným princom Salmanom, ktorého kráľ Hamad bin Isa Chalífa rokovaním poveril. Princ v sobotu nariadil stiahnutie vojakov z perlového námestia v Manae, ktoré bolo centrom protestov. Demonštranti sa tam potom vrátili a oslavovali to ako svoje víťazstvo. Dnes tiež vedenie bahrajnských odborov odvolalo výzvu na generálny štrajk. Nepokoje v Bahrajne si v posledných dňoch vyžiadali najmenej šesť obetí.

Prvýkrát sa dnes manifestovalo v Maroku, kde niekoľko tisíc ľudí požadovalo v Rabate a v Casablance politické reformy a obmedzenia právomocí kráľa Muhammada VI. Neboli hlásené žiadne incidenty a úrady akciu označili za dôkaz toho, že Maročania môžu slobodne prejavovať svoje názory.

V susednom Alžírsku bola naopak v sobotu masívne nasadená polícia, aby zabránila plánovanému pochodu opozície ulicami hlavného mesta. Pri zrážkach bol údajne zranený jeden poslanec.

Polícia v sobotu zasiahla aj v strategicky položenom Džibuti v oblasti "afrického rohu", kde ľudia dva dni po sebe demonštrovali proti zámeru prezidenta Ismáíla Umara Guilláha dať sa zvoliť tretíkrát. V piatok tam boli dve osoby zabité, v sobotu polícia zatkla troch významných opozičníkov.

Zranenia siedmich ľudí si v sobotu vyžiadala policajná akcie v Kuvajte, kde ale nešlo o zákrok proti opozičníkom, ale proti Arabom bez štátnej príslušnosti, ktorí žiadali plné občianske práva.

Ďalšie známky normalizácie situácie prišli z Egypta, kde vlna protivládnych protestov v arabskom svete začala a viedla k odchodu prezidenta Husního Mubaraka. Dnes tam boli znovu otvorené banky a prestalo sa štrajkovať v najväčšom podniku krajiny, v sobotu bolo oznámené skoré prepustenie politických väzňov a povolené prvé politické strany od Mubarakovho pádu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu