Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zvrat v Líbyi: Premiéra Alího Zídána neuniesli, bol zatknutý

Premiéra Alího Zídána uniesli ozbrojenci
Premiéra Alího Zídána uniesli ozbrojenci (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Líbyjského premiéra Alího Zídána zatkli v jednom z hotelov hlavného mesta Tripolis úrady ministerstva vnútra. Oznámili to dnes predstavitelia príslušného rezortu, ktorých citovala agentúra DPA. Skoršie správy však hovorili o jeho únose ozbrojenými militantmi.

"Zídána zatkli zložky Oddelenia pre boj so zločinom. Nebol unesený. Nachádza sa v dobrom zdravotnom stave na Oddelení pre boj so zločinom a je s ním dobre zaobchádzané," oznámila tamojšia štátna agentúra LANA.

Podľa agentúry Reuters však premiéra uniesli príslušníci bývalej vzbúreneckej frakcie ako odplatu za úlohu líbyjskej vlády v únose popredného člena teroristickej siete al-Káida Anasa Líbího americkými špeciálnymi jednotkami.

Zídána podľa agentúry "zatkli" milície, ktoré najala líbyjská vláda na zavedenie bezpečnosti v Tripolise. K zadržaniu malo dôjsť po tom, ako americký minister zahraničných vecí John Kerry potvrdil účasť Líbye na dolapení Líbího počas uplynulého víkendu.

Zatknutie líbyjského premiéra okamžite odsúdil šéf britskej diplomacie William Hague a vyzval na jeho okamžité prepustenie. 

Nové vedenie Líbye po skončení krvavej občianskej vojny z roku 2011 len s ťažkosťami presadzuje svoju autoritu a pokúša sa obnoviť bezpečnosť na území celej krajiny. Prispieva k tomu skutočnosť, že v Líbyi stále pôsobí množstvo bývalých povstaleckých milícií, ktoré odmietajú zložiť zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu