Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Egyptská armáda rozpustila parlament a pozastavila ústavu

Vojaci v uliciach dohliadajú na bezpečnosť
Vojaci v uliciach dohliadajú na bezpečnosť (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptská najvyššia vojenská rada pozastavila platnosť ústavy a rozpustila parlament. Podľa vyhlásenia, ktoré dnes zverejnila egyptská štátna televízia, chce rada vytvoriť komisiu pre návrh novej ústavy. O prijatí základného zákona sa má rozhodnúť v referende, ktorého pravidlá podľa agentúry AP armáda stanovuje.

Vojenská rada sa v piatok v Egypte chopila moci potom, čo bola oznámená demisia prezidenta Husního Mubaraka. Krajinu chcú vojaci riadiť pol roka, alebo kým nebude možné zorganizovať prezidentské a parlamentné voľby.

Agentúra AP upozornila, že rozpustenie parlamentu a zrušenie ústavy patrili k hlavným požiadavkám demonštrantov, ktorí sa bezmála tri týždne v Káhire i v ďalších mestách domáhali Mubarakovho odchodu. Aj po jeho páde sa mnohí z účastníkov protestných akcií odmietali vrátiť domov, kým nebudú oznámené ďalšie kroky armády.

"Víťazstvo, víťazstvo," skandovali prodemokratickí aktivisti na káhirskom námestí Tahrir (Oslobodenie) po dnešnom zverejnení armádneho vyhlásenia. Iní však volali, že chcú viac.

"Je to víťazstvo pre revolúciu," povedal podľa Reuters Ajmán Núr z opozičnej Strany zajtrajška, ktorý v roku 2005 neúspešne kandidoval na prezidenta. "Myslím, že toto demonštrantov upokojí," dodal.

Vodca mládežníckeho hnutia Mahmúd Nasár však armádu vyzval, aby prepustila všetkých politických väzňov, ktorí boli zajatí pred začatím a v priebehu protestov. "Len potom prestaneme demonštrovať," podotkol.

Armáda už skôr oznámila, že rešpektuje právo ľudí vyjadriť svoju vôľu, zároveň však vyzvala na ukončenie protestov. Agentúra Reuters s odvolaním na vojenské zdroje informovala, že egyptské armádne velenie vydá varovanie adresované komukoľvek, kto má na svedomí "chaos a výtržnosti". Vojenská rada vraj tiež zakáže schôdze odborov a profesijných zväzov.

Podľa riaditeľa mimovládnej Egyptskej iniciatívy pre ľudské práva Husama Bahgata citovaného agentúrou AP ide zo strany armády o pozitívne kroky. Bahgat však upozornil, že Egypt bez ústavy sa z hľadiska právnych noriem vydáva na neprebádané územie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu