Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obama vrátil požičanú kravatu po siedmych rokoch

Robert Gibbs a Barack Obama
Robert Gibbs a Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama svojmu odchádzajúcemu hovorcovi Robertovi Gibbsovi na rozlúčku vrátil kravatu, ktorú si od neho požičal v roku 2004. Vtedajší kandidát do Senátu Obama ju potreboval na vystúpenie pred bostonskými spolustraníkmi, ktorí schvaľovali kandidatúru Johna Kerryho na prezidenta za Demokratickú stranu.

"Jeho odchod zjavne nie je dnes tým najvýznamnejším," povedal dobre naladený Obama v piatok pri Gibbsovom lúčení s funkciou hovorcu Bieleho domu. Obama tak narážal na skutočnosť, že v piatok po takmer trojtýždňových protestoch rezignoval aj dlhoročný egyptský prezident Husní Mubarak. Práve vyjadrenie k egyptským udalostiam bolo posledné zo zhruba 250 Gibbsových tlačových konferencií. Tentoraz sa jej osobne zúčastnil aj šéf Bieleho domu.

Gibbs vraj celé roky nevrátenie kravaty nepripomínal. "Ale ja viem, že by ho nepotešilo, keby ju nikdy nedostal späť," povedal Obama. Bledomodrý doplnok mu vrátil v rámčeku s ďakovným odkazom a fotografiou.

"Desať minút predtým, než som mal ísť na pódium, sme sa stále hádali o kravatách. (Manželke) Michelle sa žiadna nepáčila," zaspomínal prezident na okolnosti, ktoré predchádzali požičaniu. "Potom niekto - už neviem kto - povedal: 'A čo Gibbsova kravata?'," Spomínal Obama.

Gibbs Biely dom opúšťa, aby sa mohol venovať práci vo volebnom tíme Obamu, ktorý bude usilovať o znovuzvolenie v budúcom roku.

Od pondelka už bude názory Bieleho domu svetu tlmočiť Jay Carney, niekdajší riaditeľ Washingtonskej pobočky časopisu Time a naposledy riaditeľ pre komunikáciu v úrade amerického viceprezidenta Joea Bidena.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu