Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Michelle Obamová s veliteľstvom vzdušnej obrany pátrali po Santovi

Michelle Obamová
Michelle Obamová

WASHINGTON - Prvá dáma USA Michelle Obamová príjmala na Štedrý večer telefónne hovory od Veliteľstva obrany severoamerického vzdušného priestoru (NORAD), v ktorých pomáhala s pátraním po Santa Clausovi.

NORAD prevádzkuje sieť radarov na severoamerickom kontinente, pričom jeho úlohou je chrániť Spojené štáty a Kanadu pred leteckými útokmi. Avšak každý Štedrý večer volajú do NORAD-u nedočkavé deti, ktoré chcú vedieť kde sa nachádza Santa Claus. Tento rok veliteľstvo vzdušnej obrany prepájalo malých nedočkavcov na prvú dámu USA. Ako informovala agentúra DPA, Michelle Obamová pomáhala deťom približne 40 minút zamerať Santovu polohu prostredníctvom satelitov.

Podobné telefónne hovory sú súčasťou projektu vzdušných síl nazvaného NORAD Tracks Santa (NORAD sleduje Santa Clausa), ktorý sa traduje od roku 1955. Vtedy istý obchodný dom prišiel s vianočnou reklamnou akciou pre deti, v rámci ktorej im mal na telefónnej tzv. horúcej linke poskytovať informácie o Santa Clausovej aktuálnej polohe. Noviny, ktoré reklamu uverejnili však číslo vytlačili nesprávne - a namiesto linky do obchodného domu uverejnili číslo na americké veliteľstvo vzdušnej obrany. Službukonajúci dôstojník však nechcel tých najmenších na Štedrý večer sklamať a tak im opisoval Santa Clausovu polohu na radari.

V súčasnosti pracuje na projekte každý Štedrý večer viac než 1200 dobrovoľníkov. NORAD takisto od roku 1998 prevádzkuje internetovú stránku www.noradsanta.org.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu