Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Gangy rabujú pamiatky, vykradli aj českých egyptológov

Nepokoje v Egypte
Nepokoje v Egypte (Zdroj: SITA)

PRAHA/KÁHIRA - Nepokoje v Egypte postihli aj české archeologické výskumy. Zlodeji sa dostali na pohrebisko egyptských faraónov v Abúsíre a vlámali sa do archeologických objektov.

Postihnuté sú aj miesta, kde už desiatky rokov pracujú českí egyptológovia, informoval šéf českého archeologického výskumu v Egypte Miroslav Bárta.

"Čakáme na to, až budeme môcť odísť na lokalitu, aby sme dali dohromady inventár napáchaných škôd a potom sa uvidí," uviedol Bárta.

Najcennejšie nálezy sú podľa neho uložené v centrálnych skladoch, takže tie zostali ušetrené. Tisíce rokov staré objekty sú ale vyzdobené nádhernými reliéfmi a tie sú ohrozené. Najväčším nebezpečenstvom sú veľké ozbrojené gangy, ktoré operujú v púšti a snažia sa nájsť nové pamiatky a tie rozobrať. Niečo ukradnú a niečo spustošia, popísal situáciu archeológ.

Problém je podľa Bártu v tom, že väčšina populácie je zle alebo nie je vôbec vzdelaná a je veľmi chudobná. Rozkrádaním pamiatok si vylepšujú svoj rodinný rozpočet. "Nikto sa im nemôže čudovať, pretože veľa ľudí tam žije na hranici životného minima. Pri súčasných cenách potravín a ďalších životných nákladov sú nútení sa živiť kdečím," uviedol archeológ.

Podľa správ z Egypta zlodejské gangy napadajú centrálnej aj lokálne múzea. Podobne ako české vykopávky sú na tom podľa Bártu aj náleziská archeológov z iných krajín. Ako dodal, prvoradou úlohou egyptológov tento rok bude zachrániť, čo sa dá. Do Egypta odcestujú po dohode s egyptskými kolegami, ministerstvom zahraničia a českou ambasádou v Egypte, ak im to situácia dovolí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu