Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Chaos v Egypte trvá, turisti húfne utekajú

Nepokoje v Egypte Zobraziť galériu (7)
Nepokoje v Egypte

KÁHIRA – Egypt sa dnes prebudil do ďalšieho dňa nepokojov, demonštranti aj napriek zákazu vychádzania cez noc táborili v centre hlavného mesta Káhiry a vyzvali ku generálnemu štrajku. Opozícia sa snaží prinútiť prezidenta Husního Mubaraka, aby po 30 rokoch vlády odstúpil. Ten sa tomu ale zatiaľ bráni.

Protivládne protesty, ktoré trvajú už siedmy deň, si doteraz vyžiadali najmenej 150 ľudských životov. Krajinu v obavách opúšťajú zahraniční turisti, niektoré štáty organizujú evakuácie svojich občanov.

K zmierneniu napätia neprispelo ani to, že prezident vymenoval nového premiéra Ahmada Šafíka a vyzval ho, aby pokračoval v presadzovaní politických reforiem. Egyptská štátna televízia prečítala list, ktorý Mubarak Šafíkovi zaslal a v ktorom hovorí o potrebe pokroku v ústavných a legislatívnych reformách prostredníctvom dialógu s politickými stranami. Mubarak tiež vyzval k ekonomickej politike, ktorá bude brať ohľad na útrapy ľudí a zníži nezamestnanosť vytvorením nových pracovných miest.

Zahraniční spravodajcovia v krajine hlási, že podľa všetkých známok sa protestujúci neuspokoja s ničím iným než s Mubarakovým odstúpením. A na utorok plánujú "protestný pochod miliónov", napísal spravodajský server BBC News.

Okrem masívnych demonštrácií v Káhire sa tisíce ľudí počas víkendu zhromaždili k protestom aj v Alexandrii, Mansúre či Sueze. V uliciach miest nebolo príliš vidno políciu a protesty tak nepoznamenali žiadne nové konflikty s poriadkovými silami.

Množia sa ale správy o rabovaní, minister vnútra Habíb Ibrahim Adlí preto v nedeľu oznámil, že vráti policajtov do ulíc, aby obnovili poriadok. Nepokoje si vyberajú svoju daň na egyptskej ekonomike, a to nielen v podobe zatvorených obchodov a podnikov alebo hrozbe generálneho štrajku.

Z krajiny húfne odlietajú turisti, niektoré krajiny, vrátane USA, Japonska a Číny, chystajú ich evakuáciu a na zoznam štátov, ktoré vydali varovanie pre svojich obyvateľov, aby sa vyhli cestám do Egypta, dnes pribudol napríklad Nový Zéland. Turistický ruch je pre egyptské hospodárstvo životne dôležitý, k hrubému domácemu produktu prispieva zhruba piatich až šiestimi percentami.

Japonský výrobca automobilov Nissan oznámil, že na týždeň zastavil prevádzku svojej egyptskej továrne a vyzval všetkých zahraničných zamestnancov, aby opustili krajinu.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu