Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Aerolínie rušia lety do Káhiry, na letisku uviazli tisíce ľudí

Zátarasy v uliciach Káhiry.
Zátarasy v uliciach Káhiry.

KÁHIRA/FRANKFURT - Na medzinárodnom letisku v Káhire uviazli tisíce ľudí, ktorých let bol kvôli tamojším nepokojom odložený alebo úplne zrušený.

Cestujúci sa kvôli zákazu vychádzania nemohli od večerných hodín dostať ani z letiskovej haly, niektoré krajiny ale už začali s evakuáciou svojich občanov. Súčasné nepokoje a predovšetkým narušenie cestovného ruchu sa podľa analytikov odrazí na stave celej ekonomiky, aj keď dôsledky by mohli byť len krátkodobé.

Niekoľko európskych cestovných kancelárií zrušilo lety do Egypta a väčšina aerolínií cestujúcim povoľuje bezplatnú zmenu rezervácie. Aj keby sa podarilo nepokoje zastaviť a turistika by sa relatívne rýchlo vrátila do normálu, vplyvy bude poznať tak či tak. Cestovný ruch sa na raste hrubého domáceho produktu podieľa s viac než 11 percentami.

Britská letecká spoločnosť British Airways poslala do Káhiry špeciálne lietadlo, aby evakuovalo turistov. Pomoc s evakuáciou ponúkli aj Spojené štáty a Turecko, ktoré tiež vyslalo niekoľko lietadiel. "Rezervovali sme chartrový let, aby sme odtiaľ dostali čo najviac ľudí," podotkol hovorca British Airways.

Každé ôsme pracovné miesto v Egypte je práve v cestovnom ruchu, analytici ale tvrdia, že vplyvy stále ešte môžu byť len krátkodobé. Veľa ale bude záležať na tom, ako rýchlo sa podarí situáciu upokojiť. Nepokoje, ktoré okrem Káhiry zasiahli aj ďalšie veľké mestá vrátane Alexandrie, ale turistické letoviská zatiaľ neovplyvnili. Na pobreží Červeného mora je podľa agentúry Reuters v rôznych letoviskách vyše 40 tisíc turistov z Ruska, ktorí dovolenku v Egypte skrátiť nehodlajú.

Cestovný ruch v Egypte dostal tvrdú ranu aj v roku 1997, keď ozbrojenci postrieľali 58 turistov v Luxore. Po tomto incidente bol cestovný ruch tiež otrasený, veľmi rýchlo sa ale spamätal. Od tej doby sa Egypt s podobnými násilnosťami dokázal vždy vyrovnať relatívne dobre, vrátane bombových útokov v turistických letoviskách na Sinajskom polostrove.

V roku 2009 navštívilo Egypt približne 12,5 milióna turistov, ktorí do egyptskej štátnej pokladnice priviezli okolo 10,8 miliardy dolárov. Cestovný ruch patrí v Egypte k hlavným zdrojom devízových prostriedkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu