Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prežil 300-metrový pád, záchranári odleteli!

Adam Potter Zobraziť galériu (2)
Adam Potter

GLASGOW – Keď záchranári dostali správu, že horolezec prepadol cez tri útesy a zrútil sa 300 metrov, boli pripravení na najhoršie. Na mieste však našli muža, ktorý stál a čítal z mapy. Leteli ďalej, neverili, že to môže byť on.

Adam Potter (36), ktorý sa zrútil z takmer zvislého útesu na Škótskej vysočine, však zázrakom prežil len so škrabancami a relatívne malými zraneniami. Teraz žartuje, že horší úraz utrpel aj pri holení.

K pádu z vrchu Sgurr Choinnich Mor došlo len pár sekúnd po tom, ako sa otočil ku svojej priateľke Kate Berry (30) so slovami, že sneh je zľadovatelý a mali by si nasadiť mačky. Tá potom už len s hrôzou sledovala jeho pád.

"Pošmykol som sa a veľmi rýchlo som nabral rýchlosť. Zakaždým, keď som sa snažil spomaliť, prepadol som cez okraj útesu. Keď som už takmer zastal, uvidel som okraj ďalšieho. Vtedy som si pomyslel, že to bude môj koniec," popísal svoj pád.

Keď sa prebral z bezvedomia, začal čítať z mapy. Na miesto dorazil vrtuľník záchranárov a - letel ďalej. "Uvideli sme ho dolu a pomysleli si, že to nemôže byť on, pretože stál na nohách a čítal z mapy," citoval záchranára Tima Barkea denník Daily Mirror.

Nakoniec však uverili, že je to naozaj horolezec po hrozivom páde. "Má šťastie, že je nažive. Ťažko uveriť, že niekto môže padať toľko metrov a postaviť sa," dodal.

Adama pád zrejme neodradí od ďalšieho dobrodružstva, ešte v tomto roku plánuje zdolať Mt. Everest. V nemocnici sa priznal, na čo myslel po svojom páde: "Toto mi prekazí výlet na Everest. Chrbticu mám poškodenú na troch miestach, ale nie na tých, ktoré by vás dostali na invalidný vozík. Tvár je trocha zničená, ale mal som ju už aj horšiu po holení," citoval horolezca Daily Mirror.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu