Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Bagdade bol zavraždený už tretí zo Saddámových obhajcov

Saddám Husajn
Saddám Husajn

BAGDAD - V Iraku bol dnes zavraždený jeden z obhajcov bývalého prezidenta Saddáma Husajna Chámis Ubajdí. Iracká polícia oznámila, že Ubajdího najskôr uniesli z jeho domu a neskôr zabili. Telo zavraždeného obhajcu našli v Bagdade. Potvrdil to štátny prokurátor Džaafar Musáví.

Ubajdí zastupoval v procese, v ktorom je súdený Saddám a ďalších sedem ľudí, bývalého prezidenta a jeho nevlastného brata Barzána Ibráhíma Tikrítího. Podľa irackej televízie Irakíja bol Ubajdí unesený ráno o siedmej hodine miestneho času a telo bolo nájdené o tri hodiny neskôr vo štvrti Ur na severovýchode metropoly.

Okrem Ubajdího Saddáma obhajuje aj Chalíl Dulajmí. Ten však na súd do Bagdadu väčšinou dochádza z jordánskeho Ammánu. Ubajdí na rozdiel od neho býval v irackom hlavnom meste a to aj napriek tomu, že od začiatku procesu boli už dvaja členovia obhajoby zavraždení. Dulajmí v minulosti tvrdil, že v jednotkách ministerstva vnútra pôsobia príslušníci šíitskych milícií, ktorí si v policajných uniformách vybavujú účty so sunnitmi. Vraždu Ubajdího pripísal jednotkám ministerstva vnútra.

Proces so Saddámom začal vlani v októbri. Krátko po prvom pojednávaní bol zavraždený člen obhajoby Saadún Džanabí a o tri týždne neskôr jeho kolega Ádil Zubajdí.

Osem ľudí je v procese obžalovaných zo zločinov proti ľudskosti. Spáchali ich údajne na obyvateľoch Dudžailu, keď sa šiitske komando v roku 1982 pokúsilo Saddáma zabiť. Proces je v konečnej fáze. Obžaloba tento týždeň zhrnula svoje argumenty a pre troch z obžalovaných, vrátane Saddáma a Barzána, žiadala tresty smrti. Svoje argumenty má od 10. augusta začať prednášať obhajoba. Súd potom bude zrejme na ďalších 60 dní odročený a vynesenie rozsudku sa očakáva najskôr v septemberi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu