Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Nepokoje v Egypte už majú 62 obetí, vláda podala demisiu

V Káhire musela zasahovať armáda Zobraziť galériu (11)
V Káhire musela zasahovať armáda (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Tohtotýždňové nepokoje v Egypte si podľa najnovšej bilancie vyžiadali už najmenej 35 obetí na životoch. Medzi mŕtvymi je aj desať policajtov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Associated Press s odvolaním sa na predstaviteľov bezpečnostných síl, ktorí si neželali byť menovaní.

Bilancia však podľa týchto zdrojov bude zrejme výrazne narastať, keďže stále prichádzajú ďalšie správy z nemocníc a márnic v rôznych častiach krajiny. Pri nepokojoch okrem toho bolo zranených najmenej 750 policajtov a 1500 demonštrantov. Agentúra Reuters, odvolávajúca sa na zdroj z káhirskej nemocnice El Damardaš, medzitým uviedla, že len v piatok medzi 13.00 - 23.00 h priviezli do tohto zdravotného zariadenia 30 tiel. Medzi mŕtvymi sú aj dve deti vo veku štyri a sedem rokov.

Do ulíc v centre egyptskej metropoly sa dnes vrátili stovky demonštrantov zvolávajúcich heslá proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Najnovšie protesty nasledujú len niekoľko hodín po tom, ako prezident odvolal vládu a prisľúbil zavedenie reforiem, hoci sám odstúpiť odmietol.

Nával demonštrantov na rozľahlom káhirskom námestí Tahrír je znakom toho, že Mubarakove slová v televíznom prejave, vysielanom krátko po polnoci, nedosiahli želaný účinok a neschladili hnev obyvateľov znechutených chudobou, nezamestnanosťou a korupciou.

Už päť dní trvajúce demonštrácie sú najrozsiahlejšími, aké Egypt zažil za ostatných niekoľko desaťročí. Davy demonštrantov vďaka svojej početnej prevahe zahnali v piatok na ústup príslušníkov polície v Káhire a niektorých ďalších veľkomestách. Vláda v noci nadnes vyslala do ulíc armádu, ktorá následne nahradila policajtov pri ochrane vládnych budov a ďalších kľúčových miest.

Na námestí Tahrír dnes bolo zaparkovaných niekoľko tankov, vojaci však proti demonštrantom nezasahovali. Neďaleko námestia armáda zablokovala cestu vedúcu k parlamentu a vládnym budovám.

Prostredníctvom štátnej televízie ale ozbrojené sily vyzvali obyvateľov, aby sa nezhromažďovali vo väčších skupinách a aby rešpektovali zákaz vychádzania. Upozornili, že tí, čo budú porušovať zákon, budú čeliť "právnym následkom".

Egyptská vláda dnes oficiálne podala demisiu. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, ako ju k tomuto kroku vyzval prezident Husní Mubarak. O blížiacej sa demisii už ráno informoval hovorca vlády. Ten avizoval, že odchádzajúci kabinet oficiálne oznámi svoje odstúpenie na zasadaní, ktoré sa malo začať okolo poludnia miestneho času (11.00 h SEČ). Ako dodal, je pravdepodobné, že vo veľmi krátkom čase potom bude sformovaná nová vláda.

Obete na životoch si v sobotu vyžiadala policajná streľba do davu protivládnych demonštrantov, ktorí sa snažili preniknúť do budovy ministerstva vnútra v egyptskej Káhire. Podľa TV stanice al-Džazíra zastrelili policajti najmenej troch ľudí. Na ministerstvo vnútra zaútočilo približne tisíc demonštrantov. Protestujúci zaútočili aj na budovu banky, armáda ich však rozohnala za pomoci tankov a výstrelov do vzduchu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu