Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

a VIDEO Nepokoje a rabovanie v Egypte aj v noci!

V centre Káhiry zasahovala armáda Zobraziť galériu (5)
V centre Káhiry zasahovala armáda (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Nepokoje a rabovanie pokračovali aj v noci a dnes ráno v Káhire. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na očitých svedkov.

Po štyroch dňoch nepokojov a násilností, ktoré si v krajine vyžiadali najmenej 18 mŕtvych a vyše tisíc zranených, sa prezident Husní Mubarak prvýkrát obrátil na Egypťanov v nočnom televíznom prejave. Oznámil rozpustenie vlády a prisľúbil demokratické reformy. V dvoch káhirských štvrtiach zaútočili demonštranti na policajné stanice a oslobodili odtiaľ zadržané osoby.

Nepokoje hlásila v noci televízna stanice Al-Džazíra aj z Alexandrie. Podľa očitých svedkov výtržníci napadli aj jeden hotel na ceste vedúcej k pyramídam v Gíze. Došlo vraj pri tom aj k stretom s turistami. Táto informácia zatiaľ nebola potvrdená. V noci mal v Káhire platiť zákaz vychádzania, ľudia ale ostali v uliciach aj po zotmení.

Demonštranti požadujúci Mubarakovo odstúpenie zapálili sídlo vládnej strany. Okrem polície bola v piatok večer proti demonštrantom vyslaná aj armáda. Vojaci okrem iného tiež chránia vládne budovy v egyptskej metropole a tiež Egyptské múzeum v centre Káhiry, kde sú unikátne exponáty, okrem iného zlatá maska faraóna Tutanchamóna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu