Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Egypte zákaz vychádzania, Baradej v domácom väzení

Na uliciach Káhiry demonštrujú desaťtisíce Zobraziť galériu (9)
Na uliciach Káhiry demonštrujú desaťtisíce

KÁHIRA – V uliciach egyptskej metropoly Káhiry protestujú desaťtisíce ľudí, polícia v centre zasahuje slzným plynom a vodnými delami a spustila varovnú streľbu do vzduchu. Protesty sú na viacerých miestach Káhiry vrátane okrajových obytných štvrtí, z ktorých podľa agentúry AFP prúdia davy ľudí do centra mesta. Ide tak o najpočetnejšie protivládne demonštrácie od utorka, kedy demonštranti vyšli do ulíc po prvýkrát.

Polícia dnes krátko po verejných modlitbách zasiahla proti stúpencom opozície. Medzi demonštrantami bol aj opozičný vodca Muhammad Baradej, bývalý generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Podľa bezpečnostných zdrojov opozičného politika však držia v domácom väzení, oznámila agentúra AP. Baradej pricestoval do krajiny v stredu, aby sa dnes pripojil k protestom proti vláde prezidenta Husního Mubaraka. Jedna z arabských televíznych staníc predtým informovala, že Baradejovi polícia bránila odísť z mešity, kde sa zúčastnil na piatkových modlitbách.

Mnohé dnešné protesty sprevádzalo násilie. Očití svedkovia hovorili o desiatkach zranených, krvácajúcich ľudí. Podľa televízie al-Džazíra najmenej jeden človek prišiel o život. Násilie eskalovalo hlavne v meste Suez, kde sa protestujúcim podarilo dostať k zbraniam na policajnej stanici. Následne vyzvali policajtov, aby opustili objekt, a budovu podpálili. Zapálili aj v blízkosti zaparkovaných približne 20 policajných vozidiel. Podľa svedka citovaného tlačovou agentúrou Reuters niesli ulicami Suezu mŕtvolu jedného z demonštrantov.

Už ráno krátko pred plánovanou demonštráciou prestal fungovať internet a odpojená bola aj väčšia časť mobilných telefónnych sietí. Egyptská vláda už v minulých dňoch varovala, že ďalším demonštráciám zabráni. Polícia okrem toho zatkla aj najmenej 20 členov hlavného opozičného zoskupenia Moslimské bratstvo, ktoré sa tiež plánuje pripojiť k protestom.

Úrady dnes vydali zákaz vychádzania s cieľom brániť ničeniu majetku a plieneniu. Opatrenie, ktoré podľa štátnej televízie nariadil prezident Husní Mubarak, sa týka Káhiry, Alexandrie a Suezu a má platiť od dnešnej 18.00 h do 07.00 h miestneho času.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu