Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Telá kolegov im vrátili bez hláv!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MONTERREY - Šéf a všetkých 38 policajtov v meste General Teran na severovýchode Mexika podalo výpoveď. Primäla ich k tomu séria útokov drogových kartelov. Poslednou kvapkou sa stala vražda dvoch ich kolegov, ktorých pašeráci uniesli a ich telá vrátili bez hláv, napísala dnes agentúra AP.

V meste so 14 500 obyvateľmi, ktoré leží na trase neslávne známej pašerácke cesty, po ktorej sa drogy z Južnej Ameriky prepravujú do USA, teraz strážia bezpečnosť privolaní vojaci a federálni policajti, povedal novinárom starosta mesta Ramón Villagomez.

Policajná stanica v meste sa od decembra stala trikrát terčom útokov ozbrojencov, ktorí na budovu útočili streľbou zo samopalov a hodili na ňu granáty. Začiatkom týždňa uniesli dvoch policajtov a ich umučené, bezhlavé telá ich kolegovia našli na ulici.

Hromadné rezignácia policajtov sú v malých mexických mestách bežné. Miestne policajné zbory si sťažujú, že ich ozbrojenci drogových kartelov prevyšujú čo do počtu aj výzbroje a riziko zabitia je príliš vysoké za mzdu, ktorá napríklad v meste General Teran bola 9200 pesos mesačne (cca 550 eur).

Drogové kartely v Mexiku bojujú medzi sebou i proti bezpečnostným silám o kontrolu lukratívnych pašeráckych ciest do Spojených štátov. Od roku 2006, keď mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil vojnu obchodu s drogami, si táto "narkovojna" vyžiadala už viac ako 34 600 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu